Çocukluğunda gittiği sinemayı sosyal girişim platformuna dönüştürdü

Güncelleme Tarihi:

Çocukluğunda gittiği sinemayı sosyal girişim platformuna dönüştürdü
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2021 15:45

Kültür-sanata olan merakıyla küçük yaşta festivallerde gönüllü olarak çalışmış. Üniversitenin ardından da çeşitli görevler üstlenmiş. Kariyerinde bir yenilik aradığı süreçte çocukluğunun geçtiği Bodrum’a dönen Cemre Ceren Asarlı, sürdürülebilir aktivitelerin eksikliğini hissedince kolları sıvamış. Ve çocukluğunda gittiği Karia Sineması’nı sosyal girişim platformuna dönüştürmüş. 17 genç girişimciyle Komünite Bodrum’u kurmuş. Bugün pandemi nedeniyle çalışmalar online devam etse de, Asarlı’nın gündeminde ortak yaratım ve nitelikli etkinlikleri aktifleştirmek var.

Haberin Devamı

Çocukluğunda gittiği sinemayı sosyal girişim platformuna dönüştürdü



Cemre Ceren Asarlı henüz 12 yaşında kendini ve ihtiyaçlarını fark eden, finansal ve sosyal dezavantajlarını görerek bunları fırsata çevirmeyi başaran bir isim. Komünite Bodrum’un kurucularından Asarlı ile girişimcilik yolculuğunu ve geleceğe dair planlarını konuştuk. 1987’de doğan ve 5 yaşında ailesiyle Bodrum’a gelen Cemre Ceren Asarlı, “1990’larda büyürken, bir taşra kasabasında olmanın verdiği açlıkla, tutkulu bir şekilde kültür-sanata ilgim vardı” dedi, şöyle devam etti:
AFİŞ ASTI, OTOPARKÇILIK YAPTI
“Bodrum’da eksikliğini çektiğim kültür-sanat ihtiyacını karşılayabilen tek alan Karia Sineması’ydı. Burada haftada 1-2 gün film izlerdim. Ayrıca, yazları organize edilen bale ile çevre filmleri festivalleri, yıldızlı geceler konserleri gibi aktivitelerde otopark sorumlusu olmaktan afiş yapıştırmaya çeşitli tecrübelerim oldu. Gönüllü roller edinip, bu etkinlikleri takip etmeye çalıştım. Bu tutkum beni sinema okumaya itti. Mimar Sinan Üniversitesi’ne gittim. Burada da önce gönüllü, sonra profesyonel olarak köstüm asistanlığı yaptım. Öyle ki, film ve reklamlarda çalışmaktan okula uğramamaya başladım. İKSV’nin film festivalinde gönüllü konuk rehberliği yaptığım bir dönemim de oldu. Bir süre sonra film, reklam setlerinin çok da bana uygun olmadığını gördüm. Bursa’da gerçekleştirilen İpek Yolu Film Festivali’nin Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek basın tanıtımında hem para kazanmak, hem de bu etkinlikte çalışan birileriyle tanışmak adına hosteslik yaptım.”

 

Haberin Devamı

YOĞUN TEMPO SONRASI SESSİZLİK
Hosteslik göreviyle hedefine ulaşan Asarlı, Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde 2 yıl konuk ağırlama asistanlığı ve 1 sene de kısa film program koordinatörlüğü yaparak festival sektörüne giriş yapmış. Asarlı, “Bu festival destekleyicileri tarafından iptal edilince ekip olarak Malatya Film Festivali’nin konseptini yarattık. Yaklaşık 7 yıl boyunca konuk ağırlamadan uluslararası program koordinatörlüğüne kadar çeşitli görevler üstlendim. Sosyal fayda ve farkındalık amacı güden inisiyatiflerle çalışma isteğiyle de Documentarist’te birkaç yıl yarı gönüllü festival koordinatörlüğü yaptım. Tandem Kültür Yöneticileri Değişim Programı ile Avrupa’nın en eski belgesel film festivali Festival Dei Popoli’yle iki yıla yakın ortak program geliştirdik. Yazları Bodrum’da kalabilmek adına da birkaç kez Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde koordinatörlük yaptım. Birçok ulusal ve uluslararası işbirliği ve deneyimden sonra !f İstanbul’da çalıştım. Tabii bir kültür yöneticisi olarak dönemsel bir şekilde festivallerde görev almak bana yetersiz gelmeye başladı. Kariyerimde yeniliğe ihtiyaç duymaya başladım ve çalışmalarıma ara verdim. Paraya ihtiyacım olmasına rağmen bana faydası o zaman için olmayacağını hissettiğim işleri reddettim. 2017’deki bu sessizlik dönemimi Bodrum’da geçirdim” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

17 GENÇ BİR ARAYA GELDİ VE
İş hayatına verdiği mola esnasında Bodrum’un çocukluğundaki halinden ne kadar da farklı olduğunu gözlemeyen Cemre Ceren Asarlı, o dönemi şöyle aktardı: “Çoğunlukla genç ve aktif, girişimci insanların benimle aynı sebeplerden ötürü büyük şehirlerden ayrıldığını, Bodrum’a göçtüğünü gördüm. Bu bana umut verdi. Bodrum’un popülasyonu hızla büyür, nitelikli bir grup insan buraya göçerken gündelik hayatın sürdürülebilmesi için sosyal ve kültürel ihtiyaçlar da hızla büyüyordu. Bu bana kültür yöneticiliği deneyimimi artık Bodrum’da uygulayabileceğim umudunu verdi. Bodrum’da yaşayan genç, girişimci insanların birlikte üretim, ortak yaratımla nitelikli işbirliği yapması için hem lojistik, hem finansal olarak erişilebilir, ulaşılabilir ve kapsayıcı bir mekan hayal etmeye başladım. Aklıma Bodrum’un en güzel butik otellerinden biri olan Karia Princess Hotel’in alt katında yer alan Karia Sineması geldi. Sinema kapanmış ve depo olarak kullanılıyordu. Eski sinemayı bir kültürel alan, yeni nesil söylemle ortak yaratım için bir ‘creative hub’a dönüştürme fikri doğdu. Bodrum’da yaşayan ve benimle aynı eksiklikleri, ihtiyaçları olan ilham aldığım farklı sektörlerden 17 genç girişimciye ulaşıp fikrimi anlattım. Bu mekanı yalnız değil, birlikte dönüştürmenin çok daha faydalı ve etkili olacağına inandığımı söyledim. Komünite Bodrum böyle doğdu.”

Haberin Devamı

 
PANDEMİYLE DİJİTALLEŞTİK
Komünite Bodrum olarak 2020’de The Karia Hub’ı hayata geçirdiklerini ama pandeminin planlarını değiştirdiğini söyleyen Cemre Ceren Asarlı, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Burası sosyal bir girişim. Gelirimizi kendi yaptığımız aktiviteler üzerinden elde ederek kazanıyoruz. Bunu da yine sosyal projelere harcıyoruz. Pandemi sürecinde hedeflediğimiz takvimde ilerleyemediğimiz için dijital olarak Komünite Bodrum’un organizasyonel yapısı, topluluk kürasyonu, görünürlüğü konusunda stratejik çalışmalara yöneldik. Dijital olarak ‘Pop Up Topluluk Buluşmaları’ adında bir seri başlattık. Bu seriyi 2021 boyunca her ay bir defa olmak üzere herkese açık şekilde sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

 
HEDEF NİTELİKLİ ETKİNLİKLER
Cemre Ceren Asarlı, gelecekle ilgili planlarını ise şöyle aktardı: “Yakın geleceğe dair planlarımız arasında Komünite Bodrum’la birlikte The Karia Hub’ın içinde olmak ve etkimizin odağında toplulukla birlikte işbirliği, ortak yaratım ve nitelikli etkinlikleri aktifleştirmek var. Umarız en kısa zamanda pandeminin kısıtlayıcı yönlerinden dünyacak sıyrılabiliriz.”

 
Cemre Ceren Asarlı, “Kariyer ve hayat hikayemin iç içe olduğunu düşünüyorum. Çünkü her zaman sevdiğim mesleği yaptım, bu yüzden kariyer alanımdaki dönüşüm yaşadığım her nokta, attığım her adım benim için başarılı bir girişim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!