Çocukları koronadan nasıl koruyabiliriz?

Güncelleme Tarihi:

Çocukları koronadan nasıl koruyabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2021 21:48

ÇOCUKLARDA ve bebeklerde Kovid-19’u ve yayılmasını önlemek için bazı önlemler alınması gerektiğini belirten çocuk kardiyolojisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, eve gelen tamircilerle mesafenin korunması, dış ortamlarda maske takılması, evlerin sık sık havalandırılması, mutfak ve tuvalette aspiratör varsa çalıştırılması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Maskenin hem ağız hem de burnu kapatması, maske ile yüz arasında boşluk kalmamasını isteyen Tavlı, böyle takılırsa yüzde 95 etkili olacağını vurguladı. Bebekleri Kovid-19’dan korumak için ailelere uyarılarda bulunan Tavlı, “Öncelikle sigaradan uzak kalın, evinize ziyaretçi kısıtlaması getirin, çocuğu kucağınıza almadan evvel ellerinizi güzelce yıkayın, ayrıca 2 yaşından küçük çocuklarda maske kullanmayın, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durun. Unutmayın ki ağır hastalık geçirenlerin yüzde 95’i 45 yaş ve üstünde vakalardır. Bunların da yüzde 80’i 65 yaş üzerinde” dedi.

AŞI OLMANIZ ÖNERİLİR

Kovid-19’dan korunmanın etkin yolunun elbette aşılanma olduğunu belirten Prof. Dr. Tavlı, “12 yaşından büyüklere Biontech aşısının tavsiye edildiğini kaydetti. Biontech (mRNA) aşısının içeriğinde lateks, yumurta ve koruyucu bulunmadığını ifade eden Tavlı, “21 gün arayla iki doz aşı öneriliyor. Viral vektör aşısı (inaktive aşılar) 18 yaşın üzerindekilere öneriliyor. Sinovac aşısının 3-17 yaş arasında kullanıma uygun olduğu bildirilse de henüz Çin, bunu 3-17 yaş arası çocuklarda rutin uygulamaya koymamıştır. Toplumun bağışıklanması için çocukların da aşılanması gerektiği gerçeği gözönüne alınca, 17 yaş altındaki kişilerin Sinovac ile aşılanması hakkında tıbbi veriler toplanmaya devam etmektedir” diye konuştu. Genel aşının yan etkilerinin ilk 1-2 günde kolda ağrı, şişlik, halsizlik, kas ağrısı, ateş, bulantı olduğunu sözlerine ekleyen Tavlı, bunların da kısa sürede geçtiğini bildirdi. Biontech ile damar içi pıhtı oluşturma olasılığının özellikle 18- 50 yaş arası kadınlarda 1 milyonda 7 olarak bildirildiğini kaydeden Tavlı, “Eşlik eden hastalıklar ve immun yetersizlik olsa dahi her iki aşı da bu kişilere rahatlıkla yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!