Çocuklar Kovid 19 virüsünden korunmalı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar Kovid 19 virüsünden korunmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2021 17:45

ÖZEL İzmir Gazi Hastanesi’nden Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, Kovid-19’un çocuklardaki belirtilerinin ateş, burun tıkanıklığı, kas ağrıları iken, bazen hiçbir belirgin belirti yokken sadece çarpıntı ve göğüs ağrısı şikayeti ile son birkaç ay içerisinde polikliniklere başvurunun arttığını belirterek, korumak için alınması gereken önlemleri anlattı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Vedide Tavlı, “Eve gelen tamircilerle mesafenizi korumanız lazım. Dış ortamlarda maskenizi takmanız gerekir. Maske hem ağız, hem de burunu kapatmak amaçlı kullanılmalıdır. Maske ile yüz arasında boşluk kalmamalıdır. Böyle takılırsa yüzde 95 etkili olacaktır. Evinizi sık sık havalandırmalı, mutfak ve tuvalette aspiratör varsa çalıştırılmalıdır” dedi.

BEBEKLERE AZAMİ DİKKAT

Bebekleri Kovid-19 pandemisinden korumak için ailelere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Vedide Tavlı, “Öncelikle sigaradan uzak kalın, evinize ziyaretçi kısıtlaması getirin, çocuğu kucağınıza almadan evvel ellerinizi güzelce yıkayın, ayrıca iki yaşından küçük çocuklarda maske kullanmayın, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durun” dedi.

KAYGI BOZUKLUĞU OLUŞTU

Çocuk kardiyolojisi polikliniğine başvuran çocukların önemli bir kısmında kaygı bozukluğunun da mevcut olduğunu belirten Prof. Tavlı, “Aileler, uzun süreli eve kapanan çocukların etkilendiğini söylüyorlar. Hatta ‘sadece psikolojik olabilir mi?’ diye danışıyorlar. Bir diğer sorun da çocuğu son bir senede aşırı kilo aldığı yakınması. Bu durumda çocukta göğüs ağrısı oluşunca erişkindeki gibi kalp krizi olur mu endişesi gelişiyor. Biz de muayenemizin ardından gerekli tüm tetkikleri yapıp, özellikle de insülin direnci gelişmiş ise çocuk endokrinolojisine başvurmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

AŞI OLMANIZ ÇOK GEREKLİ

Kovid-19’dan korunmanın etkin yolunun aşılanma olduğunu belirten Prof. Dr. Tavlı, “12 yaşından büyüklere Biontech aşısı tavsiye edilmekte. Biontech (mRNA) aşısının içeriğinde latex, yumurta ve koruyucular bulunmuyor. 21 gün arayla 2 doz aşı öneriliyor. Genel aşı yan etkileri ilk 1-2 günde kolda ağrı, şişlik, halsizlik, kas ağrısı, ateş, bulantıdır. Kısa sürede geçmektedir. Biontech ile damar içi pıhtı oluşturma olasılığı özellikle 18- 50 yaş arası kadınlarda 1 milyonda 7 olarak bildirilmiştir. Eşlik eden hastalıklar ve immun yetersizlik olsa dahi her iki aşının da bu kişilere rahatlıkla yapılabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!