Cildimizi güneşten neden korumalıyız?

Güncelleme Tarihi:

Cildimizi güneşten neden korumalıyız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 14:18

Yazın habercisiolan sıcak günleringelmesiyle güneştenkorunmanın önemliolduğunu söyleyenDermatoloji UzmanıDr. Duygu Durmaz,güneşten gelenzararlı ışınlardankorunmak için önemlitavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

OZON tabakasının delinmesiyle yeryüzüne ulaşan zararlı güneş ışınlarının cildimize bazı zararlar verebileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Duygu Durmaz, UV-A ve UV-B ışınlarının derimizin erken yaşlanmasından, kolajen kaybı nedeniyle elastikiyet kaybı ve kırışıklıklardan, deri üzerindeki kılcal damar belirginliğinin artışından, deri üzerindeki koyu lekelerin oluşumundan, güneş yanıklarından ve en önemlisi cilt kanserlerinden (bazalyoma, skuamöz hücreli karsinom, malign melanom) sorumlu olduğunu kaydetti. Güneşten gelen zararlı ışınlardan kendimizi korumamız gerektiğini söyleyen Durmaz, özellikle güneş ışınlarının en dik ve yoğun olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında dışarıda olmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: “Dermatoloğunuzun önerisiyle yaşınıza, cilt tipinize ve cildinizin ihtiyacına uygun olan güneşten koruyucu kremleri yeterli miktarda (2mg/cm2) sürün. Güneş kreminizi güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeyi ve 2-4 saatte bir yenilemeyi ihmal etmeyin. Gölgede bile olsa güneşten koruyucu kreminizi sürün. Güneşten korunmak için sıkı dokumalı, çok ince olmayan, kuru ve koyu renkli kıyafetler, geniş siperli (10 cm) şapkalar ve geniş camlı güneş gözlükleri kullanın.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR DA ÖNEMLİ

Yaz aylarında çocukların güneşten korunmalarına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Durmaz, “Deride kızarıklık, içi su dolu kabarcık, yanma hissi ve ağrı ile ortaya çıkan güneş yanıkları, özellikle küçük çocuk ve bebeklerde etkilenen alanın genişliğiyle orantılı olarak bulantı, kusma, sıvı kaybı, yüksek ateş ve bilinç kaybına yol açabilmektedir. Çocukluk çağında geçirilen, tekrarlayan güneş yanıkları da ileri yaşlardaki cilt kanserlerinin önlenebilir nedenleri arasındadır. Siz ve sevdikleriniz için gerekli güneşten korunma önlemlerini alın ki, yaşamımızın kaynağı olan güneş kabusunuz olmasın” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!