By-pass cerrahisinde kapalı yöntem çok daha konforlu

Güncelleme Tarihi:

By-pass cerrahisinde kapalı yöntem çok daha konforlu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 04:35

Uzun yıllardır açık yöntem olarakuygulanan by-pass cerrahisi sonyıllarda kapalı yöntemle yapılıyor.Doç. Dr. Necmettin Yakut, kapalıyöntemle yapılan by-passcerrahisinin hastaya büyük konforsağladığını belirterek, bu yönteminyurt içinden ve yurt dışından bir çokhasta tarafından tercih edilmeyebaşlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut halk arasında ‘kapalı kalp ameliyatı’, tıbbi anlamda ‘minimal invaziv’ olarak bilinen kalp ameliyatlarında son birkaç yıl içinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, diz altından açılan 2 santimlik bir kesi ile bacaktan by-pass için kullanılacak damarların alınabildiğini söyledi.

HASTAYA KONFOR SAĞLIYOR

Kalp ameliyatlarında by-pass için kullanılan yedek damarların göğüsten, koldan ve bacaktan alındığını söyleyen Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Koldan ve bacaktan açık yöntem ile damar alındığında bacak ya da kol boydan boya açılacağı için özellikle bacakta ve kilolu hastalarda ciddi iyileşme problemleri yaşanmaktadır. Ayrıca bacakta ağrı, şişme, hareket kısıklığı gibi hastanın hayat kalitesinde gerilemeye neden olmaktadır. Kapalı yöntem ile sadece diz altından açılan 2 cm’lik bir kesi ile bacaktan by-pass için kullanılacak damar alınabilmektedir. Bu 2 santim kesiden alınan damar üçlü ya da dörtlü by-pass yapmaya yeterli olmaktadır. Bu hasta için büyük bir konfor sağlamaktadır” dedi. DENEYİMLİ EKİP Bu tür ameliyatlar için iki bileşenin yan yana gelmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Yakut, “Bu iki bileşen yan yana geldiği zaman rutin olarak bu ameliyatları uygulayabilirsiniz. Bu bileşenlerden ilki ekipman ve bu ekipmanı kullanabilen yetişmiş eleman, diğeri ise yetişmiş elemanlar ile birlikte deneyimli bir ekip halinde çalışabilen yetenekli hekimler. Endoskopik kalp ameliyatları için ameliyathanelerin ve kullanılan teknolojinin bu tür ameliyatlara uygun olması gerekmektedir” diye konuştu.

GÖĞÜS KAFESİ AÇILMIYOR

Haberin Devamı

Standart kalp ameliyatlarının göğüs kafesinin boydan boya açılması ile yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Bu yöntem halen dünyanın en iyi yöntemidir. Ancak bazı dezavantajları vardır. Bunlar uzun süreli sırt üstü yatma, ağrı, geç iyileşme, işe geç dönme, iki ay araç kullanamama gibi. Oysa kapalı kalp ameliyatı sol meme altından küçük bir kesi ile ortalama 4-6 cm açılarak kaburga kemiğinden girilerek yapılmaktadır. Avantajları daha az ağrı, hızlı iyileşme sırt üstü yatmaya gerek kalmaması, yoğun bakım da kısa süre kalma, işe hızlı dönüş, ortalama bir hafta sonra araç kullanabilmedir” şeklinde konuştu.

DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Haberin Devamı

“Hastanemizde üç yıldan beri kapalı kalp ameliyatları yapılmaktadır” diyen Yakut, şöyle devam etti: “Bu süre zarfında bacaktan alınan damarların kapalı yöntem ile alınma oranı yüzde 95’lere çıkmıştır. Yeni dönemde açık yöntem ile damar alma işlemini bıraktık. Tüm damar alma işlemleri kapalı yöntem ile yapmaktayız. Bunu dışında kapalı kalp ameliyatlarında ciddi bir eğitim merkezi haline geldik. Kendi ekibimize eğitim verdiğimiz gibi ülkenin çeşitli şehirlerinden kamu ve özel hastanelerden meslektaşlarımız kapalı yöntem kalp ameliyatı için eğitim almaya gelmektedir. Bir süre sonra bu eğitimleri sertifikalı hale getirmek istiyoruz. Yine yurt dışından çeşitli merkezlerden bizimle temas halinde olup kapalı kalp ameliyatlarının başlaması için destek isteyen merkezler bulunmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!