Bitkisel üretimden süte önemli bir üretim üssü

Güncelleme Tarihi:

Bitkisel üretimden süte önemli bir üretim üssü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2023 21:00

İzmir’in Türkiye’de süt üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını söyleyen İbrahim Sürav, “Bu payınyüzde 73’ü Küçük Menderes Havzası’ndan. Bunun da yaklaşık yüzde 36’sını Ödemiş bölgesi karşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

ÖDEMİŞ Ticaret Odası, diğer ekonomik ve ticari faaliyetleriyle yakından ilgili olduğu gibi bölgenin baskın özelliği dolayısıyla tarıma dayalı ticaret ve sanayi alanında da etkin çalışmalar yürütüyor. Oda Başkanı İbrahim Sürav’ı dinliyoruz... “Ödemiş Ticaret Odası olarak üyelerimizin iç ve dış pazarda ticaret faaliyetlerini artırmaya yönelik çalışmalar yaparak bölgemize katma değer sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bölge turizmini sürdürülebilir bir gelişim aşamasına getirmeyi amaçlıyor ve bölgenin markalaşma süreçlerine katkıda bulunarak faaliyetlerimizi çağın gerektirdiği altyapıya uygun olarak yürütmeye çalışıyoruz. Üyelerimizin gelişimine ve bölgemizin ekonomik kalkınmasına odaklı çalışmalarımızla kurumsal kapasitemizi sürekli geliştirmeye özen gösteriyoruz. Paydaşlarımızla yaptığımız ortak çalışmalarda da katma değer yaratacak bölgesel ve sektörel projeler oluşturarak bölgemizin ekonomik kalkınması ve gelişmesine önem veriyoruz.”

Haberin Devamı

PAMUKTAN İNCİRE

Ödemiş’in Türkiye’nin en verimli topraklarından biri olan Küçük Menderes Havzası’nda yer aldığını dile getiren İbrahim Sürav, “Ödemiş ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Ödemiş halkının çoğunluğu tarımla uğraşmakta ve geçimini bu şekilde sağlamaktadır. Genel olarak meyve-sebze üretiminin yanında patates, pamuk, tütün, mısır, zeytin, incir ve kestane gibi tarımsal ürünler havzanın önemli ürünleri. Seracılık, hayvancılık, süt ürünleri, kesme çiçekçilik, süs bitkileri, meyve fidancılığı ve arıcılık havzamızda öne çıkıyor. Bölgemizde tarımsal faaliyetler genel olarak küçük ölçekli aile işletmeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca kooperatifçilik de oldukça güçlü” diyerek, İzmir’de faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yaklaşık yarısının bölgede bulunduğunu paylaştı.

SÜT HAYVANCILIĞI

“Ödemiş’te bitkisel üretimin yanında hayvancılık sektörü de çok gelişti” diyen İbrahim Sürav, şu bilgileri paylaştı: “Hayvancılık sektöründe yem olarak kullanılmak üzere silajlık mısır üretimi yapılıyor. Her geçen yıl hayvancılık sektörü hız kazandıkça silajlık mısır ekimi de artış gösteriyor. Bölgemiz, hayvancılıkta da özellikle süt ve süt hayvancılığı sektöründe Türkiye’de önemli bir konuma sahip. Uzun yıllar yapılan bitkisel üretimin yanı sıra hayvancılık sektöründe de İzmir içinde Ödemiş’imiz ilk sırada yer alıyor. Özellikle büyükbaş hayvancılık bölgemizde son derece yaygın. Büyükbaş hayvancılık içerisinde de süt sığırcılığı önem kazandı. Ovada çok miktarda küçük ve orta ölçekli süt sığırcılığı işletmesi de bulunuyor.”

Haberin Devamı

PEYNİRİN BAŞKENTİ

İzmir’in Türkiye’de süt üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını ifade eden İbrahim Sürav, “Bu payın yüzde 73’ü Küçük Menderes Havzası’nda gerçekleşiyor. Küçük Menderes Havzası’nın süt üretiminin yaklaşık yüzde 36’sını Ödemiş bölgesi karşılıyor ve günlük üretilen süt üretimiyle ülkede önemli bir yere sahip. Ödemiş süt üretimi, Türkiye süt üretiminin yaklaşık yüzde 2,7’si kadar. Sürekli gelişim gösteren hayvancılık sektörü beraberinde süt ve süt ürünlerindeki üretimi de arttı. İlçe genelinde çok sayıda küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmesi faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerde üretilen sütün büyük bölümünü işleyen yerli mandıralar önemli miktarda peynir imalatı yapıyor. Ödemiş, yapmış olduğu üretimle de ‘peynirin başkenti’ olarak tanımlanıyor. Bölgemiz, büyükbaş hayvancılığın yanı sıra küçükbaş hayvancılıkta da hatırı sayılır bir yere sahip. Son yıllarda kanatlı hayvan sektöründe hızlı bir artış gerçekleşti. Aynı zamanda arıcılık sektöründe de ciddi bir gelişme meydana geldiğine tanık oluyoruz” diyor.

Haberin Devamı

TARIMA DAYALI SANAYİ

ÖDEMİŞ’in ekonomik yapısının tarıma dayalı olması nedeniyle sanayinin gelişmesinde de tarım alet ve makineleri ile iş makineleri imalatı sektörünün ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken İbrahim Sürav, şu bilgileri paylaştı: “Bölgede yapılan tarım ve hayvancılığın dışında sanayileşme yönünde de özellikle son yıllarda önemli adımlar atılıyor. Ayrıca imalat sanayii içinde değerlendirilecek iş makineleri, çelik döküm, elektronik, süt ürünleri, plastik, ağaç ürünleri, zeytinyağı gibi fabrikalar ve işletmeleri bulunuyor. Kiraz yolu üzerinde kurulan Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamlanmasıyla sanayi alanında da ilerleyecek ve yeni istihdam kapıları oluşturacağız.”

Haberin Devamı

ÖDEMİŞ LEZZETLERİ

ÖDEMİŞ’in aynı zamanda bir lezzet merkezi olduğunu paylaşan İbrahim Sürav, “Bu çerçevede Coğrafi Tescil İşareti ve Garanti Marka Tescili alınmasını sağladığımız Ödemiş ipeğinin yanı sıra bölgemize özgü lezzet çeşitlerini sayarsak; Ödemiş çekişte zeytinyağı, Ödemiş Bozdağ kestanesi, Ödemiş teneke tulum peyniri, Ödemiş tulum lor peyniri, Ödemiş Çavuşdağı kuru fasulyesi ve Ödemiş köftesi ile bölgemiz gerçek bir gastronomi merkezi olarak ortaya çıkıyor” diyor.

İHRACAT ARTIYOR 

“Diğer yandan Küçük Menderes havzası, Türkiye sınırları içerisinde yılın 12 ayı bitki yetiştirme olanağına sahip olması nedeniyle, ilçemiz ülke genelinde meyve fidanı ve dış mekan süs bitkileri üretimi açısından önemli bir yere sahiptir. İlçemiz bu özellikleri bakımından meyve fidanı ve süs bitkileri yetiştiriciliğine uygun olup, özellikle yayla ve ova ikliminde görülen farklılıklar dolayısıyla birçok süs bitkisi türlerinin yetiştirilmesine imkan sağlamaktadır. Bu üretim sayesinde son 10 yılda tarım gelirleri açısından önemli bir yer tutmakta ve bu oran her geçen yıl artış göstermektedir. Ödemiş’te üretilen süs bitkilerinin büyük bir bölümü çevre illerde pazarlanmakta, tüm yurt geneline dağıtımı yapılmakta, özellikle belediyeler ve resmi kuruluşlara satışı yapılmaktadır. Başta Türkmenistan, Azerbaycan ve Kazakistan gibi Türki Cumhuriyetler olmak üzere; Irak, İran, Arap ülkeleri, Gürcistan ve Romanya gibi birçok ülkeye de ihracat yapılmaktadır. Ödemiş’imiz, nüfusu, ekonomik ve kültürel yapısı, tarım ve sanayisiyle her geçen gün sürekli büyüyerek gelişen bir şehir olmasının yanı sıra coğrafi konumu itibariyle de il olmaya hazır bir ilçedir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!