Bir inekten modern süt işletmesine

Güncelleme Tarihi:

Bir inekten modern süt işletmesine
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2023 04:08

Merhum Hasan Tekatan’ın 1968’de bir inekle temellerini attığı AB onaylı Üretici Süt Ürünleri Çiftliği, artan ürün çeşitliliği ve yüksek kalite standartlarıyla Akhisar’ı önce Ege’nin, sonra da Türkiye’nin süt ve süt ürünleri merkezi yapmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

 

EVET, Akhisar çok önemli bir tarım bölgesi ama zeytin ve zeytinyağı sektörünün özellikle son 30 yılda gerçekten müthiş bir ivme yakalayıp ilçeyi dünya çapında bir üretim ve ihracat merkezine dönüştürmesi süt hayvancılığı gibi bazı faaliyetleri geri plana düşürmüş. Ancak bu olguyu bir eksiklik olarak görmek yanlış. Çünkü, aslında bir ilçenin her türlü tarımsal faaliyette bulunmasını beklemek hiç de akılcı olmaz. Bazı alanlarda uzmanlaşarak ihracata yönelmek, Akhisar örneğinde olduğu gibi başarı hikayesine dönüşüyor. Şimdi bu gerçeklikten hareketle baktığımızda süt hayvancılığı biraz geri planda kalmış olsa da Üretici Süt ve Süt Ürünleri Limited Şirketi’ni çok doğru bir örnek olarak görebiliriz. Kısa adıyla ‘Üretici Süt’ bir aile şirketi. Şirket ortaklarından genç gıda mühendisi Umut Tekatan’la görüşüyoruz.

Haberin Devamı

Bir inekten modern süt işletmesine

MANDIRACILIKTAN SANAYİCİLİĞE
Tekatan, “Geçimini tütün tarımından sağlayan merhum Hasan Tekatan’ın 1968’de bir inek alması ailemizi sütçülükle tanıştıran ilk adım oluyor. İneğin dişi yavrularının büyüyerek üretime dahil olması ve ailenin ihtiyacından fazla sütün doğmasıyla ürün fazlası perakende olarak pazarlanmaya başlanıyor. Böylece ailemizin de ticari hayatı başlamış oluyor. Daha sonra 1984’te Eroğlu Mahallesi’nde aldığımız 65 dönümlük arazinin bir bölümünde yeni hayvan ahırları yapılıyor. Yine o dönemde Tarım Bakanlığı’nın Avrupa ülkelerinden ithal ettiği hayvanlardan 40 gebe düve alınıp bu ahırlarda süt sığırcılığı faaliyetine başlanıyor. 1987’ye gelindiğinde ise ilçe merkezinde küçük bir mandıra alınarak yoğurt üretimine geçiliyor. Ancak zaman içinde, gelişen teknoloji ve hijyen gereklilikleriyle üretim yapmanın mevcut mandırada mümkün olmadığı öngörülünce 1996’da yine Eroğlu Mahallesi’nde arazimizin bir bölümüne süt ürünleri işletmesi kurularak bu defa Üretici Gıda Tarım Hayvancılık Süt Ürünleri İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adıyla aile faaliyetimiz yeni bir aşamaya geçiyor” diyor.

Haberin Devamı

SON TEKNOLOJİ VE YENİ ÜRÜNLER
2004-2005’te gerçekleştirilen ithalatla işletmenin temel makine sistemi oluşturularak 100 ton/h’lik süt işleme kapasitesine ulaşıldığını söyleyen Umut Tekatan, “2010-2011’de ayran ve kaşar üretim hatları faaliyete geçirildi. 2014’te 500 sağmallık keçi çiftliği işler hale getirildi. 2015’te 55 dönümlük arazi üzerinde 500 sağmallık toplam bin başlık hayvancılık tesisi inşaatı tamamlanarak işletmeye alındı. Firmamız 15 perakende fabrika satış mağazası, 35 araçlık dağıtım filosu ve 100 kişilik çalışma ekibiyle Ege Bölgesi’nde hizmet veriyor” şeklinde konuşuyor.

SÜT ÜRETİMİNDE BÜYÜK HEDEFLER
Tekatan, geleceğe dair iddialı hedefler de ortaya koyuyor: “Süt ve süt ürünleri alanında ilçemizin ilk Avrupa Birliği onaylı çiftliği olan Üretici Süt Ürünleri Çiftliği, artan ürün çeşitliliği ve yüksek kalite standartlarıyla Akhisar’ı önce Ege Bölgesi’nin, sonra da Türkiye’nin süt ve süt ürünleri merkezi yapmayı hedefliyor. Geleneksel damak tadıyla en yeni teknoloji yöntemlerini buluşturan şirketimiz 30 yılı aşkın tecrübesini kaliteden taviz vermeden sürdürüyor. Tamamen yerli sermaye ve iş gücüyle ilerleyen Üretici Süt, 115 dönüm üzerinde kurulu tesis ve bin başlık çiftliğiyle hizmet vermeye devam ediyor. Sütün saf halini alıp sağlığınızı ön planda tutarak doğal ve lezzetli ürünler üretip her sofraya sağlık ve mutluluk götürmeyi hedefliyoruz.”
Zeytinciliğin bu kadar baskın olduğu bir bölgede süt sektörüne yönelik böyle güçlü bir hedefe doğru yürümek doğrusu takdir edilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!