Balbay, İzmir'in barajlarını TBMM gündemine taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Balbay, İzmirin barajlarını TBMM gündemine taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2016 14:42

Balbay, İzmir'in barajlarını TBMM gündemine taşıdı

Haberin Devamı

İZMİR'in barajlarındaki doluluk oranını TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Bakan Veysel Eroğlu'nun 7 Haziran 2015 seçimlerinde İzmir’e 466 adet proje ve yatırım vaadinde bulunduğunu hatırlatarak, "Bunların içinde barajlar, göletler, sulama tesisleri ile 2050 yılına kadar ihtiyaç olan içme suyunun karşılanması yer almıştır. Şimdi Bakan’a hem bunları hatırlatmak hem de olası kuraklık riskine karşı aldıkları önlemleri, eylem planlarını kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir'in su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranlarıyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi. İzmir'e su sağlayan Tahtalı, Balçova, Ürkmez Barajı, Güzelhisar ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda doluluk oranlarının ortalama yüzde 37,73 civarına düştüğünü ifade eden Balbay, Gördes Barajı'nda ise bakım nedeniyle su bulunmadığını belirtti. Doluluk oranlarının barajların su sağladığı yerleşim yerleri bakımından kaygı ve endişe verici bir hal aldığını söyleyen Balbay, "Yetkililerce 1 Ekim için 'yağışların yılbaşısı' ifadesi kullanılmaktadır. 45 gün geçmiş ve İzmir için beklenen yağışlar yaşanmamıştır. Bundan ötürü kuraklık riski gündeme gelmekte ve öncelikle vatandaşlarımız açısından, sağlık, turizm, tarım gibi sektörel alanlar içinde önlemler alınması söz konusudur" dedi.

Balbay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, 7 Haziran 2015 seçimlerinde İzmir milletvekili seçildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"9 yıldır da bakanlık görevini kesintisiz sürdürmektedir. İzmir’e 466 adet proje ve yatırım vaadinde bulunmuştur. Bunların içinde barajlar, göletler, sulama tesisleri ile 2050 yılına kadar ihtiyaç olan içme suyunun karşılanması yer almıştır. Şimdi Bakan’a hem bunları hatırlatmak hem de olası kuraklık riskine karşı aldıkları önlemleri, eylem planlarını kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz."

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu önergede şu sorular yer alıyor:

"Barajlarımızın mevcut durumları ile İzmir’de besledikleri yerleşim yerleri bakımından yeterlilikleri nedir? Bu yerleşim yerlerinin su ihtiyacını ne kadar süre daha karşılayabileceklerdir?

Barajlarımızın yeterli miktarda kullanılabilir su hacmine ulaşması için sonraki günlerde ne kadar yağış beklenmektedir? Beklenen yağışların yaşanmaması halinde bakanlığınız tarafından İzmir için bir kuraklık eylem planı mevcut mudur? Mevcut ise bu eylem planı neleri içermekte ve nasıl uygulanacaktır? İzmir ilimizde yaşanması muhtemel bir kuraklık halinde vatandaşlarımızın özellikle beslenme, gıda ve sağlık bakımından nelerle karşılaşacakları, nasıl etkilenecekleri ile alınması gereken tedbirler bakımından hükümet olarak bir planlamanız var mı? Nedir?

Olası kuraklık halinde İzmir’in sektörel olarak karşılaşacağı zararlar ne olacaktır? İlgili sektörlerin uğrayacakları zarar için hükümet olarak hangi desteklemelerde bulunacaksınız?

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) stratejik eylem planında yer alan ve belediye tarafından yapılmak istenen Çamlı Barajı’na ilişkin protokol hangi aşamadadır? İzmir’in su ihtiyacını karşılayacak İZSU ’ya ait diğer proje ve yatırımlar için bakanlık izni/oluru verilmiş midir, hangi aşamadadır? 7 Haziran 2015 seçimlerinde İzmir milletvekilliği adaylığınız sürecinde Başbakanlık Ofisi’nde İzmir için 2019 yılına kadar yapılacağını açıkladığınız yatırımların içinde yer alan, '50 baraj ve gölet ile 53 sulama tesisi inşa edilecek. Sulanan alan 675 bin dekara çıkarılacak. Bayındır Ergenli, Ödemiş Aktaş, Ödemiş Rahmanlar, Karaburun Karareis, Kemalpaşa Yiğitler barajları hizmete alınacak. İzmir'in 2050 yılına kadar ihtiyacı olan içme suyu karşılanacak. 2019 yılına kadar 7 derenin ıslahı yapılarak 42 bin 230 dekar arazinin taşkınlardan korunması sağlanacak' olmuştur. Bu vaatlerinize ilişkin bu güne kadar hangi adımlar atılmış, neler yapılmıştır? 'Bölgenin evladı olarak İzmir’e hizmet etmeyi ibadet gördüğünüzü' ifade ederek yaptığınız 466 proje ve yatırım vaatleriniz içinden bugüne kadar gerçekleştirdikleriniz olmuş mudur? Nelerdir? Proje ve yatırımlarda gelinen son durum ayrı ayrı nedir? Önümüzdeki süreçte bu vaatlerinizden hangileri hangi tarihlerde hizmete alınacaktır? Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ülkemizin diğer illeri ve İzmir’in gelecekteki su ihtiyacına yönelik planlamanız nedir?"

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!