Bacaklarda ani ağrı ve şişliğe dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bacaklarda ani ağrı ve şişliğe dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 03:59

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, bacaklarda oluşabilecek ani ağrı ve şişliklerin ‘tromboflebit’ (bir kan pıhtısının neden olduğu bir bacak damarının iltihaplanması) olabileceğini belirterek, bu durum tedavi edilmezse akciğer damarlarında pıhtılaşmaya neden olabileceğinden hızlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Yüzeysel tromboflebitin, genellikle varisli damarlar ile ilişkili olan yüzeysel damarların iltihaplanması durumu olduğunu söyleyen Güneş, “Bu durumun komplikasyon riski azdır ancak derin damarlarda kan pıhtılarına neden olan daha ciddi bir sorun olan derin tromboflebite yol açabileceğinden gözardı edilmemelidir. Pıhtı bir pulmoner arteri tıkarsa bu tıkanıklık kalp ve akciğerler için ciddi sonuçlar doğurur ve hatta ölüme neden olabilir” dedi.

Haberin Devamı

 

BELİRTİLER ÖNEMLİ

Düz bir bacakla ayağınızı esnettiğinizde baldır ağrısı oluşmasının bu hastalığın olası bir belirtisi olduğuna dikkati çeken Güneş, “Diğer belirti ve semptomları; ateş, ağrı, o bölgede hassasiyet, şişlik, kızarıklık, etkilenen damar boyunca sertlik ve koyu kahverengi renk değişimi görülebilir. Aynı zamanda tedavi edilmemiş varis pakeleri de en sık rastlanılan komplikasyonlarındandır. Daha nadir olmakla birlikte, koldaki bir damarda da flebit oluşabilir. Hastanın hayatını tehdit eden durumlara kadar ilerleyebildiği gibi, günlük yaşam konforunu da ciddi oranda düşüren ve enfeksiyonun eklenmesiyle işgücü kaybı da yaratan bir durumdur” şeklinde konuştu. Tromboflebite sebep olabilecek durumlar hakkında bilgiler veren Güneş, “Varisli damarlar, damarda yaralanma olması, uzun süre oturmak veya hareketsiz kalmak (örneğin yaralıysanız veya hastanedeyseniz), kalıtsal bir kan pıhtılaşma bozukluğunuz varsa, doğum kontrolü (östrojen) veya hormon tedavisi, kan damarlarını çok fazla gererek kanın pıhtılaşmasına ve kanın birikmesine sebebiyet vererek tromboflebite neden olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

TANI VE TEDAVİSİ

Hastanın muayenesi ve anlattıklarının genellikle tanı için yeterli olduğunu kaydeden Güneş, şu bilgileri verdi: “Ancak hastalığın sadece yüzeydeki varislerde mi yoksa derindeki derin toplardamarlara ilerleyip ilerlemediğini ve hastadaki toplardamar yapısı, yetersizlik varsa düzeyi ve bundan sonraki tedavi planlaması için doppler ultrasonografi yapılmasında fayda vardır. Eğer varis zemininde flebit oluşmuş ise hastanın bir an önce rahatlaması için flebitli damarların ve varise neden olan damarın çıkartılması yani varis ameliyatı yapılabilir. Öte yandan da bacaklarında varisleri olan hastanın çorap kullanmaması, pıhtı riskinin yüksek olduğu durumlara maruz kalması (uzun yolculuk, hareketsizlik gibi durumlarda) flebit gelişimine neden olabilir. Böyle durumlarda örneğin varisli hastaların uzun yolculuklarda ve hastane yatışlarında varis çorabı ya da kanı sulandırıcı ilaç kullanması flebiti engelleyebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!