Aşırı kiloların sinsi nedeni

Güncelleme Tarihi:

Aşırı kiloların sinsi nedeni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2023 16:21

Duygusal yeme bozukluğu Milyonlarca insanın kurtulmak için çaba harcadığı kiloların temelinde Duygusal Yeme Bozukluğu olabilir. Sık sık aşırı yeme ataklarıyla karşılaşıyorsanız, uzmanından size önemli tavsiyeler var.

Haberin Devamı

TÜM dünyada her yıl yüzlerce milyar dolarlık harcamaya neden olan obezite ve aşırı kilolar en derin mutsuzluk kaynağı haline gelebiliyor. Diyetisyen Banu Samur aşırı kiloların en önemli kaynaklarından birinin de Duygusal Yeme Bozukluğu (Binge Eating Disorder) olabileceğini söyledi. Samur’a göre sık sık tekrarlayan ve kontrol edilemeyen aşırı yeme ataklarına tanık oluyorsanız bu beslenme bozukluğunu aşmanın en önemli yolu, öncelikle bu alışkanlıkla yüzleşmek olduğunu söyledi.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Duygusal yeme, tıkanırcasına yeme bozukluğunun önemli öncüllerinden birisini oluşturmaktadır. Tıkanırcasına yeme bozukluğu olan bireylerde olumsuz duygu duruma cevap olarak yemek yemeye yönelme görülmektedir. Duygusal yeme davranışıyla başa çıkmanın ilk yolu, duygusal yeme davranışına sebep olan stres gibi duygulardan ve durumlardan uzak durulmasıdır. Sıkıntı başta olmak üzere, yıllar içinde oluşan alışkanlıklar, sürekli yaşadığımız yorgunluk hissi, sosyal etkiler tekrarlanan yeme alışkanlığına neden olabilir.

Haberin Devamı

NASIL KURTULABİLİRİZ?

Bu duygu ve durumlardan uzak tutmanın yanı sıra duygusal yeme olaylarını durdurmak ve kısır döngüyü kırmak için yapılabilecek şeyler şu şekilde sıralanabilmektedir. Bunun için açlığın öğrenilmesi en önemli başlangıç olarak görülür. İnsanlar atıştırmalıklara yöneldiğinde kendilerine bunu ne için yaptığını sormalıdır. Gerçekten aç olduğunda hırıltılı mide gibi belirtilerle karşılaşılmaktadır. Burada en önemli yaklaşım fizyolojik açlığın anlaşılmasıdır. Yeme alışkanlığını değiştirmek için günlük tutmak iyi bir başlangıç olabilir. Yemek alışkanlığını değiştirmek isteyen bireylerin bir destek ağına katılmasında fayda var, olumlu sonuç alamayanlar farklı ilgi alanlarına yönelmesi ve uzman desteği alması son derece önemlidir.

 

ÖNCE RAHATLAMA

SONRA UTANÇ

Duygusal yeme bozukluğu olan kişiler, sıklıkla bir tür “tıkaç” hissiyle yemeye başlarlar. Yemek yeme davranışı, sıkıntı, stres, mutsuzluk, kaygı veya yalnızlık gibi duygusal zorluklarla başa çıkmak için bir kaçış aracı olarak kullanılır. Yemek yemek, geçici bir rahatlama sağlayabilir, ancak sonrasında kişiler genellikle suçluluk, utanç ve pişmanlık gibi olumsuz duygular hissederler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!