Anjiyografik yöntemle kalp kapak değişimi daha konforlu

Güncelleme Tarihi:

Anjiyografik yöntemle kalp kapak değişimi daha konforlu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 20:26

Özel Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Samet Uyar, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde aort kapak değişimlerinin anjiyografik girişimle TAVİ adı verilen bir yöntemle değiştirilebildiğini belirterek, bu yöntemle çok başarılı sonuçların alınabildiği gibi, cerrahi için risk taşıyan uygun hastalarda da yüz güldüren sonuçlar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Aort kapağının, kalp ile kalpten çıkan en büyük atar damar olan aorta arasındaki kapak olduğunu kaydeden Uyar, “Günümüzde, kalbin diğer kapaklarından triküspit ve mitral kapak için ameliyatsız tamir girişimleri gelişmektedir. Ancak pulmoner ve aort kapakların ameliyatsız anjiyografik tedaviler uzun yıllardır başarıyla yapılmaktadır. Bunlardan aort kapağının ameliyatsız yerleştirilmesi işlemine TAVİ (transkateter aort valve implantasyonu) denmektedir” dedi. Aort kapağının sağlıklı bir kişide 2-4 santimetrekare olduğunu kaydeden Uyar, “Genellikle yaş ile birlikte atar damarlardaki sertleşme benzeri durum, aort kapağını da tutup bazı hastalarda aort kapağın kireçlenmesine neden olmaktadır. Kapak kireçlendiğinde kalbin aortaya kanı göndermesinde zorluk ortaya çıkar. Hasta bu durumu kendisinde nefes darlığı, çabuk yorulma, ilerleyen safhalarda göğüs ağrısı ve hatta bayılma olarak tarifler. Bu belirtilerin görülmesi ölümcül sonuçlara neden olabilir. Ciddi şikayet olmasa dahi yakın takip gerekir. Aort kapağının daralması, kalp ultrasonu (ekokardiyografi) ile teşhis edilir” diye konuştu. “Günümüzde daralmış, kireçlenmiş, fonksiyonları bozulmuş aort kapağının anjiyografik yöntemlerle değiştirilme işlemlerini başarı ile yapabilmekteyiz” diyen Uyar, şöyle devam etti: “Bu işlem ilk başlarda, anesteziyi kaldıramayacak, eşlik eden müzmin sağlık sorunları olan ileri yaşlı ya da kalp yetmezliği olan hastalara uygulanmakta iken, özellikle ekonomik durumu iyi olan ülkelerde, ameliyat riski orta ve hatta düşük olan, daha genç ve sağlıklı insanlarda da uygulanmaktadır. İşlem ameliyatsız, genellikle dikişsiz bir şekilde anjiyografi salonunda, hastanın sadece sedasyon dediğimiz hafif uyku hali verilerek bilinci açıkken, ara ara konuşabildiği bir durumda yapılır.”

Haberin Devamı

GÜNLÜK HAYATA DÖNÜŞ HIZLI

Hastanın genelde bir gece koroner yoğun bakımda gözlem altında tutulduğunu kaydeden Uyar, “Genelde 2-3 gün içerisinde taburcu olur. Ameliyatsız olduğu için hasta herhangi bir ağrı hissetmeden 2-3 gün içerisinde normal hayatına döner. Belli bir süre kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekir. Genelde hasta tarafından iyi tolere edilen, artık rutin olarak uyguladığımız anjiyografik bir işlemdir” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!