Alternatif enerji Dalyan kanalında uygulanacak

Güncelleme Tarihi:

Alternatif enerji Dalyan kanalında uygulanacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2021 17:10

MUĞLA'nın Ortaca ilçesinde geniş katılımlı olarak düzenlenen 'Yeşil Mutabakat Kapsamında Dalyan Kanallarında ve Akyaka Azmağında Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanımı Projesi' toplantısında alternatif enerji konuşuldu. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Kötü yaptığınız her şey iklimi değiştirebiliyor. Kestiğiniz her ağaç veya piknik yaptıktan sonra bıraktığınız çöp ve ondan dolayı yanan orman iklim değişikliğine neden oluyor. Uzun vadede, bu sıcaklık artışını düşürmemiz gerekiyor. Dünya nüfusu arttıkça karbondioksit miktarı artıyor" dedi.

Haberin Devamı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ve DOKTOB( Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik otelciler ve işletmeciler birliği) İşbirliği ile Muğla'nın Ortaca ilçesi Sarıgerme mahallesindeki bir otelde, 'Yeşil Mutabakat Kapsamında Dalyan Kanallarında ve Akyaka Azmağında Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanımı Projesi' toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB Türkiye Delegasyon Başkanlığı Proje Uzmanı Panayotis Zacharioudakis, Ortaca Kaymakamı Meral Uçar, Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir, Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, Parti temsilcileri ve çok sayıda bürokrat ve katıldı.

Haberin Devamı

'Hiçbir şey yapmamanın maliyeti bu dönüşümü yapmanın maliyetinden daha yüksek'
Toplantıda konuşan AB Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Paris İklim Anlaşması'nın imzalamasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye'nin böylesi önemli bir adım atmasının önemli bir süreci başlattığına değinen Meyer-Landrut, "Muğla'da bulunmaktan mutluluk duyuyorum, Birliğimizi ortaya koymak için bir aradayız Yeşil dönüşüm sürecinin zorlu bir yol olduğunu biliyoruz. İnsanı merkeze alan bir yaklaşım gerektiriyor. Hem vatandaşların hem kentlerin hem de işletmelerin katkı yapması gerekiyor. Küresel düşünüp, yerel harekete geçmemiz gerekiyor Yeşil dönüşüm, bir yük getirmiyor aksine fırsatlar yaratıyor. Hiçbir şey yapmamanın maliyeti bu dönüşümü yapmanın maliyetinden daha yüksek. Gördüğümüz doğal afetler, bunu anlamamızı sağlıyor" dedi.

Hedef Dalyan Kanalı'na ve Akyaka Kadın Azmağı'na dökülen yağları azaltılmak
AB Türkiye Delegasyon Başkanlığı Proje Uzmanı Panayotis Zacharioudakis, projenin amacının dizel yakıt kullanımını azaltma, Dalyan Kanalı'na ve Akyaka Kadın Azmağı'na dökülen yağların azaltılması ve dizel motorların verdiği zararın en aza indirilmesi olduğunu söyledi. Güneş enerjisi ve elektrikle çalışan gezi teknelerinin hem tekne sahiplerine hem de çevredeki işletmelere önemli bir gelir artışı sağlayacağını belirten Zacharioudakis, hibe ve kredi şeklinde yapılacak yardımlarla yeni nesil yeşil enerji kullanan teknelerin Dalyan ve Akyaka'da kullanılmaya başlandığında hizmet kalitesinin de artacağını kaydetti.

'Hep beraber değişen iklime uyum sağlamak zorundayız'
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da mevcut değişik iklim tepkilerine adapte olmak gerektiğini belirtip, "Birincisi emisyonları azaltmamız lazım. İkincisi de maalesef bu değişim iklimine uyum sağlamamız lazım. Hep beraber değişen iklime uyum sağlamak zorundayız.Biz Avrupa Birliği'ndeki dostlarımıza hep şunu söylüyoruz; 'Çevreyle ilgili fonları kesmeyin. Çevreyle ilgili fonlarda bize destek olun.' Israrla bunu söylüyoruz. Çünkü ben suyu kirletirsem, bir gün sonra Yunanistan'a, iki gün sonra İtalya'ya, üç gün sonra da İspanya'ya gidiyor. Havayı kirlettiğim zaman aynısı sana geliyor. Dolayısıyla çevreyle ilgili fonlar, sınır tanımayan, siyaset üstü bir meseledir. Bu yapılan çalışmalar çok kıymetli. Salgının aşısını bulabiliriz ama iklim değişikliğinin aşısı yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

Dalyan Kanalında seyreden 493 adet dizel motorlu tekne var
Dalyan Kanalının burada seyreden tekneler tarafından önemli ölçüde kirlendiğinin önemine değinen DOKTOB ( Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik otelciler ve turizm işletmeciler birliği) başkanı Yücel Okutur ” Dalyan Kanallarında Ekincik ve Köyceğiz de bulunan kooperatif ve özel acentaların kullanımında 493 adet ruhsatlı mazotla çalışan ticari tekne bulunuyor. Bu tekneleri seyir sırasında çıkarttıkları egzoz gazları ve bilerek ya da bilmeyerek suya karışan sintine sularından geleceğimizin mirası olan Dalyan Kanalları ve Köyceğiz gölü ciddi şekilde kirlenmektedir.” Dedi

Türkiye’nin en hasas eko sistemine sahip
Geçtiğimiz yıl yapılan toplantıda alınan prensip kararlarının bu toplantıda uygulanabilirliği için önemli adımlar atıldığına değinen okutur ”Türkiye’nin en hassas eko sistemine sahip olan bölgemizde çok önemli bir hale gelen bu sorunun çözümlenebilmesi için geçtiğimiz yıl Dalyan Resort otelde yapılan toplantıda bir takım prensip kararları alınmıştı. Bu gün yapılan “Yeşil Mutabakat kapsamında Dalyan Kanallarında ve Akyaka azmağında alternatif temiz enerjilerin kullanımı” konulu toplantıda çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması amacıyla temiz enerjinin yaygınlaşması ve hayata geçirilmesinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Toplantıda Dalyan Kanallarında ve Akyaka Azmağında kullanılan fosil yakıtlı teknelerin elektrikli ve güneş enerjisi ile çalışan teknelere dönüşüm projesi ile ilgili hibe ve kredilendirilme konuları görüşüldü ve teknelerin elektrikli olarak dönüşümü uygun bulundu. Bu proje bölgemizin ekosistemini uzun yıllar koruyacak ve marka değerini yükselterek ekonomik getiriyi de artıracağına olan inancım tamdır. Bu konuda bölgemizi katkılarını esirgemeyen Çevre ve şehircilik bakanlığına ve Avrupa birliği delegasyonuna, projeyi destekleyen yerel yöneticilerimize, STK Lara, acente ve tekne sahiplerine teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

Haberin Devamı

Katılımcılar Konferans sonrası Dalyan mahallesindeki dünyaca ünlü İztuzu Kumsalı'nda bulunan DEKAMER'de tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağalarının denize salınması etkinliğine katıldı. Daha sonra Güneş enerjisiyle çalışan tekne ile İztuzu kumsalına giderek incelemelerde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!