Albert Einstein’ı öldüren hastalık: Aort anevrizması

Güncelleme Tarihi:

Albert Einstein’ı öldüren hastalık: Aort anevrizması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2021 14:30

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, Albert Einstein’ın hayatını kaybetmesineneden olan aort anevrizması ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

GENELLİKLE belirti vermeyen, ancak iyi bir muayene ve incelemelerle ile tespit edilebilen aort anevrizması, büyümesine paralel olarak yırtılma tehlikesi gösterir ve kişilerin yaşamını tehdit eder. 65 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastası erkeklerin yüzde 10’unda görülen aort anevrizması, yırtıldığında hastanın kaybına neden olabildiği gibi, yaşayanlarda ciddi organ yetmezliği ve felce de yol açabilir. Aort damarında balonlaşma oluşmasında sigara kullanımı, hipertansiyon ve erkek cinsiyetin etkili olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, “Bu hastalık, Albert Einstein’ı öldüren hastalıktır. Aort anevrizması teşhisi konulmasına rağmen o zamanki olanaklar tedavisini mümkün kılamadığından, maalesef yaşamını aort yırtılması sonucu kaybetmiştir” dedi.

YIRTILMA RİSKLERİNE DİKKAT

Haberin Devamı

Vücudun damar sistemi sağlıklıysa, öksürme, hapşırma, ıkınma gibi refleks hareketlerinden ve vücut içindeki basınç artışlarından damarsal yapıların etkilenmediğini kaydeden Prof. Dr. Özalp Karabay, fakat vücudun en büyük ve ana damarı olan aortta anevrizma varsa, bu tip gündelik refleks hareketlerinde bile yırtılma riski olabildiğini bildirdi.

TANSİYONA YÜKSEKLİĞİ VARSA

Aort damarını bu tip riske hazırlayan en büyük etkenin kontrol altına alınamamış tansiyon yüksekliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karabay, “Hipertansiyon, zamanla aort damarının duvarını yıpratır ve balonlaşmaya, diseksiyon denen içten yırtılmaya yol açar. İşte bu durumda basit bir öksürme bile damardaki hasarı artırıp yırtılmaya yol açabilir” diye konuştu.

ABDOMİNAL AORT ANEVRİZMASI

Abdominal aort anevrizmasının, aortun karın bölgesinde olan kısmının bir bölümünün genişlemesi, deyim yerindeyse balonlaşması olduğunu kaydeden Karabay, şöyle devam etti: “Aort anevrizmaları göğüs bölgesinde de olabilir. Ancak karın bölgesinin anevrizmaları çok daha fazla görülür. Karın bölgesinin aort damar balonlaşmaları, tüm aort balonlaşmalarının yüzde 75’ini oluşturur. Erkeklerde daha sıktır ve yaşla sıklığı artar. Genel sağlık taramalarda bulunan anevrizmaların yüzde 90’ı 3.5 santimin altındadır, küçüktür, tehlikeli değildir. Ancak yakın takibi ve sigara-hipertansiyon gibi risk faktörlerinin tedavi edilmesi gerekir. Anevrizma rahatsızlığı olanlar vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalı ve tedaviye başlanmalıdır.”

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Haberin Devamı

Aort balonlaşmalarında hiçbir şikayet olmaması durumunda vakaların yüzde 75’inin gözden kaçabildiğini dile getiren Karabay, “Karında gerginlik, rahatsızlık hissi, ele gelen pulsatil kitle ve karın ile sırt ağrısı görülebilir. Korkulan tarafı, genişlemeye devam edip yırtılabilmesidir. Bu nedenle yakından takip edilmeli ve tedavisi yapılmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!