Akademik sanat bilgilerini herkesin anlayacağı hale getirdi

Güncelleme Tarihi:

Akademik sanat bilgilerini herkesin anlayacağı hale getirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2021 16:41

İlk adımı 2006’da Kocaeli’de butik bir anlayışla kurduğu resim atölyesinde atmış. Bu adıma 2017’de Bodrum halkasını eklemiş. Kader Aktü, işine tutkuyla bağlı bir sanat eğitimcisi olarak devam etmiş. “Bu tutkumu; tecrübelerim, gözlemlerim ve aldığım eğitimlerle desteklediğim, kendine has öğrenme ve öğretme yöntemleri olan bir sistem ağına dönüştürdüm” diyen Aktü, bir yandan da 3’üncü kişisel resim sergisi için hazırlıklarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Akademik sanat bilgilerini herkesin anlayacağı hale getirdi

Kader Aktü akademik sanat bilgilerini herkesin anlayacağı hale getirmeyi başaran bir isim. Sırtını doğaya, yüzünü de ailesiyle birlikte geleceğe çeviren Kader Aktü Sanat Bodrum’un kurusu Aktü ile hem sanat yolculuğunu, hem de yarınlara ilişkin planlarını konuştuk. Bulgaristan Filibe kökenli bir ailenin 1980 Balıkesir Gönen doğumlu, 4 kardeşin en küçüğü olan Kader Aktü, resim yapmanın en büyük tutkusu olduğunu, 1994’te iyi bir dereceyle Bursa Ali Osman Sönmez Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazandığını ancak ailevi nedenlerle okuyamadığını paylaştı. Aktü, şöyle devam etti:

Akademik sanat bilgilerini herkesin anlayacağı hale getirdi

Haberin Devamı

KENDİ MODELİNİ OLUŞTURDU
“Ama ailemin bana olan sonsuz inancıyla yine yıllar sonra hayallerime kavuştum. 1999’da kazandığım Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü 2003’te genç bir yetenek olarak tamamladım. 2006’da da Kocaeli’de butik bir anlayışla yönettiğim atölyemi kurdum. Hem kişisel sanat çalışmalarımı üretip, hem de eğitimler verdim. Konservatuvar, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve AB destekli birçok projede çocuklarla ilgili görevler üstlendim. Ve süreç içinde kendi sanat eğitim modelimi oluşturdum. Bunu da eğitimini aldığım yaşam koçluğu ve NLP eğitimlerine paralel eğitici eğitimleri, sanat terapisi, çocuk resimleri analizi gibi nitelikli eğitimlerle güçlendirdim.”

KOCAELİ’DEN SONRA BODRUM’A
Kader Aktü, Kocaeli’den sonra Kader Aktü Sanat Bodrum’un doğuş öyküsünü ise şöyle paylaştı: “Bodrum’da olmak ve oğlumuz Atlas’ı burada büyütmek hep hayalimizdi. Kaliteli projeler ve sanat işbirliktelikleriyle kısa sürede Bodrum’da istediğim noktaya geldim. Benim için yaşadığım yerden çok, kurduğum ilişkiler ve güçlü bağlar hep daha ön planda oldu. Vefa ve adalet duygusu değer yargılarımın arasında en kuvvetli iki nokta. İklimlerin insanların üzerinde farklı etkileri var. Bunları gözlemlemek, belgelemek, yeni sistem dinamikleri geliştirmek kişisel ve mesleki gelişimim için çok değerli. 2017’de Bitez’de sessiz sedasız açıldık. Artık Bodrum’da da nice çocuk, genç ve yetişkine sanat sistemimi paylaşmanın, değerli ailelerle sanat işbirliktelikleri içine girmenin gururunu yaşıyorum.”

Haberin Devamı

Akademik sanat bilgilerini herkesin anlayacağı hale getirdi

ÜRET, PAYLAŞ VE MUTLU OL
Kendini işine tutkuyla bağlı bir sanat eğitimcisi olarak gören Aktü, bu tutkuyu da tecrübeleri, gözlemleri ve aldığı eğitimlerle desteklediğini ifade etti, şu bilgileri aktardı: “Bunu da kendine has öğrenme ve öğretme yöntemleri olan bir sistem ağına dönüştürdüm. Sadece deneme dersiyle belirlenen ve sınırlı sayıda öğrenciyle uygulanan, en temel sanat bilgilerinin, en kolay yolla anlatılıp aktarıldığı bilimsel bir matematik formülünü hedef kitleme aktarıyorum. Kısaca, görme eğitimleri veriyorum. Tüm işleyişlerimde atölyeler aynı rutin, netlik ve duyguyla öğrenciye aktarılıyor. Hedef kitlemde ise yaşadıkları yeri fark eden, ilgisi deneme dersiyle saptanan mutlu çocuklar, gençler ve yetişkinler var. Akademik sanat bilgilerini herkesin anlayacağı hale getiren bu model, ‘Bizimle üret, paylaş ve mutlu ol’ sloganıyla 18 yıldır Kocaeli, 3 senedir de Bitez’de eğitimler vermeye devam ediyor.”

Haberin Devamı

 
İŞİN MUTFAĞINDA PİŞTİ
“Ülkemizde sanat eğitimini memuriyetinden öteye götüremeyen ve egolarından vazgeçemeyen, üzerine bir de kendini sanatçı ilan eden kişiler yüzünden sekteye uğruyor” diyen Kader Aktü, çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Mutsuz ve kendini değersiz hisseden çocuklar, çocuklar üzerinden kendilerine sanatçı rolü takınan büyükler yüzünden özgür değil. Sanat eğitimciliğiyle paralel yürüttüğüm sanatsal çalışmalarımda freelance illüstrasyonlar yapıyorum. Dekor ve sahne ressamı olarak da birçok kurumsal, özel tiyatrolarda çeşitli oyunların dekor ve afişini hazırladım. Sahne üzerindeki bu sanal gerçeklik ve büyü beni çok etkiliyor. Dekor tecrübemi usta dekoratörlerden bizzat işin mutfağında pişerek öğrendiğim tecrübelerle pekiştirdim.”

Haberin Devamı

 
PANDEMİYLE DİJİTALLEŞTİLER
Pandemiyle birlikte sorunun değil, çözümün bir parçası olmayı seçtiklerini dile getiren Kader Aktü,, salgın döneminde dijitalleştiklerini dile getirdi. Aktü, “Öğrencilerimiz için tasarlayıp çizdiğim ve eğitim modelimin sanat markası ‘Gelişim Kartları’, eğitim videoları ve online eğitimlerle farklı şehir, hatta ülkeden sayısız sanat öğrencisiyle buluşuyor. Bu süreçte görsel tasarımcı eşim Serkan Aktü’yle yine güçlerimizi birleştirdik. Benim klasikleşen ders işleme yöntemim Serkan’ın enfes görsel tasarımlarıyla birleşince kendine has bir tarzı beraberinde getirdi. ‘Kader Aktü Online Sanat’ sitesiyle de mekan kavramının dışında, başka şehirlerde yaşayan hedef kitlemize ulaşmamızı sağlarken, çağın tam da istediği şeyin merkezi olduk. Bodrum için planladığım 3’üncü kişisel resim sergim için hazırlıklarım da sürüyor. Beslendikçe üretmeye devam” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!