Ailelere tatil rehberi

Güncelleme Tarihi:

Ailelere tatil rehberi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2017 11:25

Ailelere tatil rehberi

Haberin Devamı

Türkiye'de yaz tatilinin 100 günlük çok uzun bir süreyi kapsadığını ve bu aranın aileler için ciddi sıkıntılar yaratarak, iyi planlamanın önemini ortaya çıkardığını belirten Uygar Çocuk Anaokulları Genel Müdürü Psikolog Bahar Güneş, ebeveynler için tatil önerilerinde bulundu.

Ailelerin tatilin gelmesiyle birlikte, "Yine tatil geldi. Çocuğumu ne yapacağım", "Sürekli oyun oynarsa, derslere zaman ayıracak mı", "Tatili nasıl değerlendireceğimize nasıl karar vereceğiz", "Teknoloji savaşı yine mi başlayacak" gibi sorulara yanıt aramaya başladığını kaydeden Güneş, "Tatil, uzun olması nedeniyle eğitimcileri de kaygılandırıyor; çünkü bu uzun ara, tekrar yapılmadığında ciddi öğrenme kayıplarına yol açabiliyor" dedi. Yaz tatilinde ailelerin, her gece en az 1-2 saati birlikte geçirmeleri gerektiğini belirten Psikolog Bahar Güneş şunları söyledi:

"Aile bağlarının pekiştirilmesi için geniş aile olarak tanımlanan büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen gibi yakınlarla paylaşmak amacıyla ziyaretler yapılmalı. Unutmamalıdır ki; zekâyı geliştiren en önemli hususlardan biri sosyalleşmedir. Yurtiçi veya yurtdışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için seyahatler düzenlenebilir. Araba, otobüs, gemi, uçak vb. araçlarla yapılan yolculuklarda çocukların güzergahı haritalara bakarak takip etmeleri, trafik levha ve işaretlerini izlemeleri etkin öğrenmeyi sağlar. Gittiği yerlerdeki tarihi ve doğal zenginlikleri tanımak, çocuklarda yaşayarak öğrenmeyi gerçekleştirir."

İLGİ DUYDUĞU ALANLARA YÖNLENDİRİN

Çocuğun ilgisi doğrultusunda sportif ve sanatsal etkinliklere katılması, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlerde bulunmasının onu çok yönlü geliştireceğine dikkat çeken Bahar Güneş, "Çocuğunuzun okulu ve öğretmenlerince verilmiş olan tatil ödevlerine günlük düzenli zaman ayrılmalı, şematik olarak zaman programlanabilir. Her gün düzenli kitap okumalı. Çocuğunuz bitirdiği sınıf düzeyine dair öğrenmiş olduğu konuları tekrar etmelidir. Yeni başlayacağı sınıf düzeyine dair dersler ve konuların neler olduğuna zaman ayırmalı ve ön hazırlık yapmalıdır. Günlük uyku saatine özen göstermelidir" diye konuştu.

SPOR OLMAZSA OLMAZ

Çocukların 6-7 yaşında yüzme, cimnastik gibi ağır olmayan bir etkinlikle spora başlamasının daha doğru bir hareket olacağını hatırlatan Güneş, "Yapılandırılmış ortamlarda antrenör denetiminde spor yapan öğrenciler kurallara uygun davranma konusunda deneyim kazanırlar. Bir gruba ait olma duygusunu yaşarlar. Spor yaparak rahatlarlar. Özgüvenleri gelişir. Ev ortamı ailenin okumaya verdiği değeri yansıtmalıdır. Bunu sağlamak için evde bütün aile üyelerinin ilgisini çekecek okuma materyalleri bulundurulmalıdır. Günlük bir gazeteye, hem çocuklar hem de yetişkinler için basılan dergilere abone olmak, kitap kulüplerine üye olmak, indirimli veya kullanılmış kitap satan mağazalardan ucuz yayınlar almak, kütüphaneden düzenli olarak kitap ödünç almak, arkadaş ve akrabalarla kitap değiş tokuş yapmak gibi yaklaşımlar okuma materyallerinin zenginleştirilmesi için önemlidir" dedi.

YAZ OKULLARI, EĞLENCE VE SORUMLULUĞU DENGELER

Yaz okullarının öğrenci ve ailelerin tatil dönemini yararlı şekilde değerlendirmelerine fırsat tanıyan kurumlar olduğunu belirten Psikolog Bahar Güneş, "Özellikle ortaokul ve lise çağındaki kız ve erkek öğrenciler yatılı yaz kamplarına gönderilebilirler. Ancak aileler bu konuda çocuklarının görüşlerini almalı, onlara katılacakları yaz kampları, tercih edecekleri spor dalları ve etkinlikler hakkında seçim yapma hakkı tanımalıdırlar" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!