Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri "Bodrum’un muhtarı Zeki Şef"

Güncelleme Tarihi:

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2023 14:19

Zekeriya Yıldırım, namı diğer Zeki şef... 28 yıldır Bodrum’da yaşıyor. ‘Zeki Şef’ dediğiniz zaman onu tanımayan yok gibi... Profesyonel olarak çalışmalarının yanı sıra birçok yere de gönüllü danışmanlık yaparak Bodrum’daki mutfak kültürünün gelişmesine katkı veren, gençlerin işe yerleşmesine ön ayak olan Yıldırım bu nedenle “Bodrum’un muhtarı” unvanını almış. Yaptıklarına bakınca da bunu fazlasıyla hak ettiğini görüyorsunuz.

Haberin Devamı

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef



ALAYLI olarak adım attığı mutfak dünyasında basamakları birer birer çıkararak kazandığı şeflik unvanını fazlasıyla hak eden biri o. Herkes onu ‘Zeki Şef’ olarak bilse de asıl adı Zekeriya Yıldırım. Şezlong Sohbetler’i için kendisiyle executive chef olarak görev yaptığı Türbükü’ndeki Kuum Hotel & SPA Bodrum’da buluştuk. Renkli kişiliğiyle tanınan Yıldırım’la mutfakla tanışma öyküsünden Bodrum’a yerleşme serüvenine kadar birçok konuyu konuştuk.

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef

Haberin Devamı


TURİZM SEKTÖRÜYLE İLK TANIŞMA
1968 Tokat doğumlu Zekeriya Yıldırım, lise eğitiminin ardından vatani görevini yapmak üzere askere gitmiş. Harbiye Orduevi’nde askerliğini yapan Yıldırım, “Turgut Özal’ın da sık sık geldiği orduevinde mutfakta görev aldım. Tabii benim yeme içme sektörüyle tanışmamam Tokat’ta başladı. Oradaki esnaf lokantalarında da çalışmıştım. Askerlik sonrası da bu sektörde yoluma devam ettim. O yıllarda orduevinin müdürü emekli oldu ve The Marmara’da güvenlik müdürlüğü yapmaya başladı. Beni de çok severdi. Askerlik sonrası beni İstanbul Taksim’deki otelde işe aldırdı” diyor.

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef


‘BİLDİĞİN HER ŞEYİ UNUT’ DEDİLER
Servisle başlayan macera süreç içinde çikolata imalatı, pastane şeklinde devam etmiş. En sonunda da ana mutfakla buluşmuş. The Marmara’yı bir okul olarak tanımlayan Zekeriya Yıldırım, bu okulun öğrencilerinden biri olarak 7 yıl burada çalışmış. Daha sonra The Marmara Bodrum’un açılmasıyla birlikte onun için de yeni bir macera başlamış. “Zeki, bildiğin her şeyi unut” diyerek The Marmara Bodrum’da görevlendirilmiş. “Aslında birçok şeye baktım ama bir süre sonra şefliğe terfi ettim. Ardından, Bodrum’la birlikte yine grubun Antalya’daki otelin mutfağıyla da ilgilendim. The Marmara sonrası Nikki Beach’le yolculuğum devam etti. Tüm otellerini dolaştım. Ama bir süre sonra Nikki Beach, Türkiye’den çekildi. O süreçte ben de Kuum Hotel & SPA Bodrum’a geldim” diyen Yıldırım, meslek hayatı boyunca üç kurumda kariyerine yön vermiş.

Haberin Devamı

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef

* Bodrum’da yaşadığı için kendini şanslı olarak gören Zekeriya Yıldırım, “Ama artık altyapı yetmiyor. Bu yönüyle de yerel yönetimin ve merkezi hükümetin buraya yatırım yapması gerekiyor. İkametgahların buraya alınması ve ona göre kaynak yaratılması çok önemli” diyor.


ÜNLÜ ÜNSÜZ HERKES TANIYOR
Alaylı olarak adım attığı sektörde kendini geliştirerek executive chefliğe kadar yükselen Yıldırım, 28 yıldır Bodrum’da yaşıyor. ‘Zeki Şef’ dediğiniz zaman onu tanımayan neredeyse yok gibi... Ünlüsü ünsüzü neredeyse herkes tarafından bilinen bir sima. Tabii bu kadar ün yapmasının arkasında bir başka detay da birçok kişiye dokunması. Bir yandan profesyonel olarak kariyerine yön veren Zekeriya Yıldırım, öte tarafta da kendisine sektörüyle ilgili fikir soran, eleman ya da iş arayana da kapısı hep açık. Gönüllü danışmanlıklar vererek Bodrum’daki gastronomi kültürünün gelişmesine de katkı veriyor. Bugün önemli bir konu olan eleman konusunda da tarafları birbiriyle buluşturuyor. Tüm bu çalışmaları sonunda da “Bodrum’un muhtarı” olarak anılıyor. Yani çok ama çok sosyal biri.

Haberin Devamı

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef

* Evde mutfağı eşine bırakan Zekeriya Yıldırım, çok okuyor. Öyle ki üç kitabı aynı anda okuyormuş. Bahçesinde vakit geçirmeyi seven Yıldırım, “Spor da önemli. Kış dönemi kürek yapıyorum” diyor.

 
SADECE TÜKETİYORLAR
BODRUM’da yaşayanları ‘seçilmiş insanlar’ olarak nitelendiren Zekeriya Yıldırım, “Türkiye’de olmayan birçok marka Bodrum’da. Bu, önemli bir artı. Ama Bodrum çok göç aldı. Göçün şöyle bir şey oldu. Son dönemde gelen bir kesim, lüks konutlarından dışarıya çıkmıyor. İlçeyle bir bağları da yok. Her şeyi evlerinde çözüyorlar. Harcama yapmıyorlar. Tüketiyorlar ve trafik yoğunluğu yaratıyorlar” diyor.

Haberin Devamı

 
YEREL DURAKLARI DA TEST EDİN
BODRUM’un çok yönlü bir destinasyon olduğunu anlatan Zekeriya Yıldırım, şöyle devam ediyor: “Burada yapılacak çok şey var. Deniz, kum, güneş ve eğlence buranın olmazsa olmazı. Tarih anlamında da önemli bir lokasyon. Bir önemli başlık ise benim alanımı da ilgilendiren gastronomi. Burada çok lüks mekanlar var. Şef restoranları yine aynı şekilde... Bunları deneyimlemek önemli ama benim bir önerim de yereli deneyimlemek üzerine. Yerel lokantalarda yemek yesinler. Bodrum bu yönüyle de çok zengin.”

 
MAAŞIN BİR KISMI FARKLI MUTFAKLARA
HAFTALIK izin konusuna çok özen gösteren Zekeriya Yıldırım, “Sezon sonunda da tatil yapıyorum. Gezmeyi seviyorum. Bir tur arkadaşlarla, bir tur da eşimle tatile giderim. Türkiye’nin yüzde 70’ini gezdim. Amacım kalan yüzde 30’u da gezmek. Bu gezilerin çoğu da gastronomi hedefli. Farklı mutfakları deneyimlemeyi seviyorum. Tüm mutfakları bilmek önemli. Yurtdışına da çıkıyorum. Maaşımın bir kısmını farklı mutfakları test etmeye ayırıyorum” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef

* “Peki neden Zekeriya Zeki’ye dönüşmüş?” diye sorduğumuzda yanıtı, “Annem de öyle çağırıyordu. Ama bunun nedenini ben de bilmiyorum. Zekeriya’nın kısaltması gibi düşünebiliriz. Zekeriya diyenlere bakmıyorum artık” oluyor.

 
ORİJİNALLİĞİ SEVİYORUM
“MENÜ hazırlarken dikkat ettiğim en önemli faktörler ürünün sürekliliği, hitap ettiği kitle ve yerel ürünler” diyen Zekeriya Yıldırım, ekliyor: “Orijinalliğe, yöreselliğe ve geleneklere bağlı kalarak yeni sunumlar ve yeni yemekler çıkarmaya çalışıyorum. Her zaman yeni tabaklara ve lezzetlere açığım. Ekip arkadaşlarım bu şekilde her zaman motive olmuş ve daha mutlu oluyorlar. Çalışma arkadaşlarımla bütün olmaya çalışıyorum. Hepimiz aynı yemeğin birer parçasıyız ve böylece muhteşem lezzetlere imza atıyoruz. Mutlu ekip, mutlu ortamlar yaratmakla başlar.”

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Bodrum’un muhtarı Zeki Şef

 
İKİSİNDEN BİRİ
* Yürüyüş / Koşu
* Susmak / Konuşmak
* Klasik / Modern (Denge)
* Dobra / Politik
* Samimi / Mesafeli
* Kitap / Dergi
* Doğa / Konfor
* Kedi / Köpek
* Çay / Kahve
* Et-Balık / Ot
* Disiplinli / Rahat

 
KİMDİR?
* Burcu: Yengeç
* Eğitimi: Tokat Lisesi
* Medeni durumu: Evli, iki oğlu var.
* Tuttuğu Takım: Galatasaray

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!