Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile "Bir İnsan Portresi" - Paris Olimpiyatları’ndan madalyayla dönmek en büyük hedefi

Güncelleme Tarihi:

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Bir İnsan Portresi - Paris Olimpiyatları’ndan madalyayla dönmek en büyük hedefi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 13:12

Hobi olarak başladığı rüzgar sörfünde bugün milli sporcu noktasına gelmeyi başaran Onur Cavit Biriz, 2024 Paris Olimpiyatları’na gitmek ve madalyayla Türkiye’ye dönmek için yoğun antrenmanlarına Çeşme Ilıca’da devam ediyor.

Haberin Devamı

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Bir İnsan Portresi - Paris Olimpiyatları’ndan madalyayla dönmek en büyük hedefi




RÜZGAR sörfüyle 9 yaşında tanıştı. Yeteneğini kısa sürede kanıtlayarak Milli Takım’a kadar yükseldi. Hem Türkiye’de, hem de yurtdışında düzenlenen birçok organizasyonda dereceler yaptı, madalyaların sahibi oldu. Bugün çalışmalarına Çeşme’de devam eden milli sporcu Onur Cavit Biriz’in en büyük hedefi, Paris Olimpiyatları’ndan ödülle dönmek. Bir İnsan Portresi’ne konuk olan Biriz’le hem rüzgar sörfüyle tanışma hikayesini, hem de yarınlara dair planlarını konuştuk.


SÖRFÇÜ OLACAĞIM DİYE AĞLADI
25 yaşındaki milli sporcu, çocukluk yıllarında birçok sporu denemiş. Masatenisinden basketbola... 2007’de rüzgar sörfüne merak salmış. “İlkokuldayken, ailemle birlikte arabayla Alaçatı’da gezdiğimiz sırada rüzgar sörfü yapanları görüp, ‘Ben de sörfçü olmak istiyorum’ diye ağlamaya başlamıştım. Bu konuda özellikle anneme çok ısrar edince, o da beni küçük yaşta sörfe başlattı” diyerek, sörf tutkusunun böyle başladığını söylüyor. Hobi olarak başlayan bu tutku 3 yıl boyunca her yaz tatilinde kurslarla devam etmiş.

Haberin Devamı

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Bir İnsan Portresi - Paris Olimpiyatları’ndan madalyayla dönmek en büyük hedefi


RİO VE TOKYO’YA KATILDI
Rüyalarında bile rüzgar sörfü yapan Onur Cavit Biriz’in bu tutkusu sadece yazlarla da sınırlı kalmamış. İstanbul’da 12 yaşında Galatasaray Spor Kulübü’ne başlamış. Günde 6 saat çalışan, kendisi için belirlenen antrenman ve yemek programına harfiyen uyan Biriz, emeklerinin karşılığını 14 yaşında Milli Takım’a seçilerek almış. Milli olduktan sonra da başarısını sürdüren Onur Cavit Biriz, Türkiye’de 2015 ve 2016’da gençler kategorisinde, ardından üç yıl boyunca da genel kategoride üst üste birincilik elde etmiş. Ulaşılması zor bir seri yakalayan, madalya ve kupaları bir bir toplayan Biriz, “En büyük hayalim” dediği Rio’nun ardından Tokyo Olimpiyatları’na katılmayı da başarmış.

Haberin Devamı


ANTRENMANLAR ÇEŞME ILICA’DA
Bugün sporcu kariyerine Fenerbahçe’de devam eden Onur Cavit Biriz’in ana gündemi ise 2024 Paris Olimpiatları... “Bu olimpiyatlara katılmam için kota almam gerekiyor. Bunun için de iki yarışma yapılıyor. İlki Ocak 2024’te İspanya’nın Kanarya Adaları’nda olacak. Mayısta da Fransa’da yapılacak. Şu an favori sporculardanım. Bu kotayı aldıktan sonra olimpiyatlara katılacağım. Oradan da ülkemize madalyayla dönmek en büyük hedefim ve hayalim. Şu an Çeşme Ilıca’da antrenmanlarıma devam ediyorum” diyen Biriz, bir yandan da yurtdışındaki kamplara katıldığını söylüyor.

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Bir İnsan Portresi - Paris Olimpiyatları’ndan madalyayla dönmek en büyük hedefi

 
OKÇULUKTAKİ BAŞARIYI YELKENDE DE YAPALIM
RÜZGAR sörfünün Türkiye’de gelişmekte olan bir spor olduğunu söylüyor Onur... Amatör spor dallarının futbol, basketbol ve voleybolun gerisinde kaldığını anlatan milli sporcu, “Rüzgar sörfünün daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyorum. Hem kendi ismimi, hem de bu sporu tanıtmak planlarım arasında. Bunun en güzel örneği de okçuluk. Mete Gazoz, olimpiyat ve dünya şampiyonu olunca bu spora bakış açısı değişti. Bu nedenle olimpiyatlardan ödülle dönmek istiyorum. Yelkende bugüne kadar Türkiye’den ödül alan sporcu olmadı” diyor.

Haberin Devamı

 
OKULLA BİRLİKTE DEVAM EDİYOR
ONUR bir yandan rüzgar sörfünde başarılı bir kariyer ortaya koyuyor, bir yandan da üniversite eğitimi sürdürüyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi olan genç sporcu, “Sörfe çok emek verdim. Bazen yoruldum, okulla sporu bir arada yürütmekte zorlandığım da oldu. Ama ikisini bir arada yürütüyorum” diye konuşuyor.

(kısa kısa)
Onur, rüzgar sörfünde daha önce RS:X branşında yarışıyormuş. “Daha sonra RS:X olimpiyatlardan kaldırıldı ve yerine Q Foil geldi. Burada standart kilo 95 ile 100. Benim de buna ulaşmam için kilo almam gerekti. Bu zorlayıcıydı. Ama sonuca ulaştım” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!