“Türkiye’yi seviyorum, Türkçe öğreniyorum”

Güncelleme Tarihi:

“Türkiye’yi seviyorum, Türkçe öğreniyorum”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2017 10:31

“Türkiye’yi seviyorum, Türkçe öğreniyorum”

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) – SURİYELİLERİN Türkçe öğrenme ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran Kâğıthane Belediyesi, Suriyeli kadınların ücretsiz olarak yararlanabileceği bir kurs programı düzenledi. Hamidiye Gençlik Merkezi’nde düzenlenen kursa katılan 80’in üzerinde kadın, Türkçe öğrenmelerinin önemine dikkat çekti.

Suriyeli, Mısırlı, Türkmen, Filistinli gibi pek çok ülkenin vatandaşının Türkçe eğitim aldığı kursta, kursiyerlerin Türkçe öğrenmekten duydukları mutluluk gözlerinden okundu. Kurs sonunda merkezde eğitim alan kursiyerlerin hep bir ağızdan “Türkiye’yi seviyorum, Türkçe öğreniyorum” diye bağırması kadınların Türkiye’de olmaktan ve kendilerine verilen değerden memnun olduklarını gözler önüne serdi.

“SURİYELİ ÇOCUKLARA YARDIM ETMEK İÇİN DOKTOR OLMAK İSTİYORUM”

Geçtiğimiz sene Kâğıthane Hamidiye İmam Hatip Ortaokulu’na kayıt olan 14 yaşındaki Fatma Kakeeshi, okumak için Türkçe öğrenmeye ihtiyacı olduğunu belirterek “Savaştan dolayı okullar kapandı. Ben okumak istiyorum bu yüzden Türkiye’ye geldim. Suriyeli çocukların yardıma ihtiyacı var. Bu yüzden doktor olmak istiyorum” diye konuştu.

“DOKTORLARA KENDİMİ ANLATAMIYORDUM”

Suriye’de evine bomba düştüğünü ve oğlunun yaralandığını aktaran Nadyan Alyyasouf, savaştan kaçmak için 2 sene önce Türkiye’ye geldiğini belirtti. Kendini daha rahat ifade edebilmek Türkçe öğrenmek istediğini aktararak, şunları söyledi:

“Suriye’de doktor, hastane, iş, yemek, su yok. Hiçbir şeyimiz yok. 1 sene önce safra kesesi ameliyatı olmak gerekti. Hastaneye gittim ama Türkçe konuşamıyordum. Doktora derdimi anlatamadım. Bu yüzden 14 gün hastanede yatmak zorunda kaldım. Bana her zaman ilaç lazım. Bu yüzden Türkçe öğrenmek istedim. Allah Türkiye’den razı olsun. Türkiye çok büyük.”

“TÜRKİYE’Yİ SEVİYORUM, TÜRKLER BENİM KARDEŞİMDİR”

3 çocuk annesi 25 yaşındaki Hatice Maaz, 4 sene önce Suriye’den Türkiye’ye geldiğini ve oğlunun eğitimine yardımcı olabilmek için Türkçe öğrenmek istediğini aktardı. Maaz, “Türkiye diğer ülkelerden daha güzel. Ben Türkiye’yi seviyorum. Türkler benim kardeşlerimdir” dedi.

Suriye’deki Özgür Suriye Ordusu’nda eşinin şehit düştüğünü belirten Nigar Aldahır, Türkçe’yi bildiği halde kursa gelerek, Suriyelilere yardım ettiğini kaydetti. Halep’teki Türkmenlerin liderlerinden olan eşinin şehit düşmesinden sonra Türkiye’ye geldiğini aktaran 3 yaşındaki Aldahır, “Elimden geldiği kadar Suriyelilere Türkçe öğretmek istiyorum. Çocuklara yardım ediyorum. Hastanelerde sıkıntı yaşıyorlar, doktorlara dertlerini aktaramıyorlar. Doktorlar tercüman bulundurmalarını istiyorlar. Elimden geldiği kadar gidip yardım ediyorum” ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!