“Trump’ın politikaları ABD ekonomisini yavaşlatabilir”

Güncelleme Tarihi:

“Trump’ın politikaları ABD ekonomisini yavaşlatabilir”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2016 15:28

“Trump’ın politikaları ABD ekonomisini yavaşlatabilir”

Haberin Devamı

İstanbul, 11 Kasım (DHA) - Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, Çin mallarına ekstra vergi getirmek, Meksika sınırına duvar örmek, göçmen politikasını sıkılaştırmak ve gelir vergisini azaltmak gibi planları olan Trump’ın bu uygulamalarının ABD ekonomisini yavaşlatabileceğini belirtti. 
Aysun Göksu, Trump’ın seçim zaferinden sonra ABD ekonomisini değerlendiren açıklamasında, yarışı Donald Trump'ın kazanmasından sonra ABD ekonomisinin geleceğinin sorgulanmaya başlandığını dile getirdi. Trump’ın seçim vaatlerinin piyasalarda belirsizliğe neden olduğunu ve ekonomi dünyasını ikiye böldüğünü savunan Göksu, “kimine göre Trump’ın uygulamayı planladığı ekonomi politikaları, ABD ekonomisine iyi gelecek kimine göre ise bir ekonomik zayıflamayı beraberinde getirecek” dedi. 
Çin’e ekstra vergi, Meksika sınırına duvar
Göksu, Trump’ın seçim vaatlerinde dikkat çeken iki önemli detayın Amerika Merkez Bankası’nın (FED) geleceği ve Çin mallarına yüzde 45 gümrük vergisi uygulama isteği olduğunu hatırlatarak şöyle dedi:
“ABD’nin Çin ile ithalatı bu yılın Eylül ayında 42 milyar 22 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Çin ve Meksika’nın da gümrük vergisini yükselterek misilleme yapmasından endişe duyan Amerikan iktisatçılar bunun ticareti ve büyümeyi yavaşlatabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca Meksika sınırına duvar örmek isteyen ve kaçak göçmenleri sınır dışı etmek isteyen Trump’ın Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması’nda izlenecek yol da ekonomiler için tedirginlik yaratıyor. Trump Kanada, ABD ve Meksika’nın taraf olduğu bu anlaşmadan ABD’nin ayrılmasını istiyor. Elbette bu gelişme ABD ekonomisinin yanında Meksika ekonomisi için de tedirginlik yaratan bir gelişme. Diğer taraftan, Meksika sınırına duvar çekilmesinin istihdamını da etkilemesi bekleniyor.”
FED bağımsız kalabilecek mi?
Bilindiği üzere Trump, Fed Başkanı Janet Yellen’ın performansını beğenmediğini ve görev süresi dolduğunda yeniden aday göstermeyeceğini açıklamıştı. 2014 Şubat ayında FED başkanlığına gelen Yellen görev süresinin dolacağı 3 Şubat 2018 tarihine kadar görevde kalmaya devam edecek. Trump’ın Yellen’a zeytin dalı uzatarak daha etkin politika çarçevesi belirlemeleri piyasalar için yeni bir umut olabilir.”
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!