TBV Başkanı Erk: Kadavradan organ bağışı son derece düşük

Güncelleme Tarihi:

TBV Başkanı Erk: Kadavradan organ bağışı son derece düşük
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2016 12:10

TBV Başkanı Erk: Kadavradan organ bağışı son derece düşük

Haberin Devamı

İSTANBUL,(DHA) -  TÜRK Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, kadavradan organ bağışı düzeyinin son derece düşük olduğunu, canlıdan yapılan nakil sayısının ise geçmiş dönemlerde arttığını fakat son iki yılda durağan seyrettiğini söyledi.

3- 9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlanıyor. TBV Başkanı Timur Erk, yaptığı açıklamada, "2012 yılı itibarı ile dünyada yapılan toplam organ nakil ameliyatlarının yüzde 90'ını böbrek ve karaciğer nakilleri oluşturuyor. Ülkemizde ise milyon nüfus başına gerçekleşen 12 kadavra organ bağışına karşılık, yine milyon nüfus başına 44 canlıdan nakil gerçeği ile karşı karşıyayız" dedi.

 
İSPANYA ÖRNEĞİ, TÜM ÜLKELER İÇİN İLHAM VEREN BİR DENEYİM OLABİLİR

Erk,  "47 milyon nüfusa sahip İspanya, her 1 milyon nüfus başına 40,2 kadavra bağışçı sayısı ile dünya liderliğini elinde tutuyor. Günlük olarak 13 organ naklinin gerçekleştirildiği İspanya'da 2015 yılında yaklaşık 3 bin böbrek nakli, 1162 karaciğer ve 299 kalp nakli ameliyatı yapılmıştır. Türkiye ise yaklaşık 77 milyonluk nüfusuna rağmen 2015 yılında 2534'ü canlıdan, 670'i kadavradan olmak üzere 3204 böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirebildi. Veriler, ülkemizde her 1 milyon nüfus başına sadece 4 olan kadavradan organ bağışı sayısının, organ nakli için bekleme listesinde bulunan yaklaşık 26 bin hasta için yeterli olmadığını gösteriyor" dedi.

"TÜRK TOPLUMU HAYIRSEVERLİĞİ VE CÖMERTLİĞİNİ MAALESEF ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA GÖSTEREMİYOR"

Timur Erk; organ bağışına ilişkin toplum tarafından yanlış anlama veya yanlış inanışlar nedeniyle her yıl binlerce hasta hayatının kaybettiğini vurgulayarak şöyle konuştu

"Kişi, sağlığında organlarını bağışlamış olsa dahi, yoğun bakım şartlarında beyin ölümünün gerçekleşmesi ve bunun uzman hekimlerden oluşan bir kurul tarafından bilimsel bilgi ışığında tespit edilmesinin ardından mutlaka geride kalan ailesinden ve yakınlarından onay alınması gerekiyor. Ne yazık ki aileler bu konuda oldukça çekimserler. 2015 yılında gerçekleşen 1969 beyin ölümü vakasının sadece 472 aile yakınlarının organlarının başka hayatlara can vermesine izin vermiştir. Aile izni oranı yıllardır % 23 düzeyini geçememiştir. Hayırseverliği ve cömertliği ile tanınan kültürümüzde, konu organ bağışı olduğunda beklenenin altında bir sayıyla karşılaşmak üzüntü verici."

NAKİL GİDERLERİ SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR...

Bu arada, organ bağışı masraflarının bağış yapan kişinin yakınları tarafından ödeneceğinin sanılması da, engellerden biri olarak görülüyor. Oysa nakil giderlerinin seyahat, tahlil, yatış, ameliyat gibi tüm harcama kalemleri SGK tarafından karşılanıyor.

TBV Başkanı Erk, hekimlerin temel görevinin hastayı yaşatmak olduğuna ve hiçbir hekimin organ bağış kaydı olan bir yoğun bakım hastasını potansiyel organ vericisi olarak görmediğini vurguluyor. Erk, bu konudaki şehir efsaneleri nedeniyle organ bağışına ne yazık ki mesafeli bakan pek çok kişi bulunduğunun da altını çizdi.


GÖZLER NAKİL SONRASI SÜRECE ÇEVRİLDİ!
Öte yandan geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen 'Ulusal Nefroloji Kongresi'nde sıkça tartışılan ve ön plana çıkan konu ise nakil sonrası süreç oldu.  TBV Başkanı Timur Erk; "Yapılan böbrek nakillerinin başarısı, bir diğer ifadeyle diyalize dönüş yapmadan geçen süre, tartışma konusudur. Ülkemizde devlet tarafından tüm masrafların yeterli düzeyde karşılanmış olmasına rağmen, nakil sonrası takiplerin gerektiği kadar yapılmadığı bir hakikattir. 75'e ulaşmış olan nakil merkezleri sayısının gereğinden fazla olmasına karşın kalite ve takip konusu tartışılacak düzeydedir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!