Kağıthane'de PKU hastalarına özel piknik düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Kağıthanede PKU hastalarına özel piknik düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 11:31

Kağıthane'de PKU hastalarına özel piknik düzenlendi

Haberin Devamı

 İSTANBUL,(DHA) KAĞITHANE Belediyesi, Fenilketonüri (PKU) hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmak adına, hasta çocuk ve aileleri ile bir piknik düzenledi. Doğduklarından itibaren yoğun bir diyet uygulamak ve tüm ömürleri boyunca bu şekilde yaşamak zorunda kalan bu çocukların yaşadığı zorluğa ve PKU hastalığına farkındalık yaratmak için böyle bir etkinlik gerçekleştirildi.

Hiç dondurma yememiş ve çikolatanın tadını hiç bilmeyen PKU’lu çocuklar Kağıthane Hasbahçe Mesire Alanında PKU hastalığına sahip çocuklar ve ailelerine özel piknik düzenlendi.

Türkiye'de her yıl 1 Haziran’da kutlanan Ulusal Fenilketonüri Günü’ne denk getirilerek gerçekleştirilen etkinliğe 100 PKU hastası çocuk ve aileleri katıldı. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, hayvansal ürünler, kuruyemiş ve kurubaklagil gibi bir çok gıda ürününü tüketemeyen çocuklara özel diyetlerine uygun bir menü hazırlanarak servis edildi.

Yeni doğan çocukların topuklarından alınan kan ile teşhisi konulan ve eğer fark edilmezse çocuklarda zeka geriliği ve agresif davranışlar gibi büyük tahribatlara yol açan PKU hastalığının toplumda bilinirliğinin arttırılması amaçlanan projenin sloganı ise ‘Bir Damla Topuk Kanı Hayat Kurtarır’ oldu.

PKU hastalığının toplumumuzda çok fazla bilinmeyen ciddi bir durum olduğunu belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "PKU ömür boyu diyet gerektiriyor ve bu sağlanamazsa ciddi sorunlara yol açıyor. Biz de hastalıkla ilgili bir farkındalık yaratmak adına böyle bir etkinlik organize ettik.’’ dedi.

Ülkemizde her yıl 350 çocuğun bu rahatsızlıkla doğduğu ve genetik olarak aktarılan bu hastalıkta Türkiye’nin dünyada 1'inci sırada olduğu belirtilirken yaklaşık 10 bine yakın PKU hastalığı olan vatandaşımızın olduğu aktarıldı. Düşük proteinli besinler tüketmeleri gereken PKU hastaları ise Türkiye’de maalesef gıda firmalarının hiçbirinin bu şekilde özel ürünler üretmediği için beslenme konusunda çok zorluk yaşadıklarını belirttiler.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!