İş dünyası: Büyümeye büyük katkı sanayi ve ihracattan

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası: Büyümeye büyük katkı sanayi ve ihracattan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 12:42

İş dünyası: Büyümeye büyük katkı sanayi ve ihracattan

Haberin Devamı

İstanbul, 12 Haziran (DHA) – İhracatçılar ve sanayiciler, olumlu olduğunu söyledikleri 2017 yılı ilk çeyrek büyüme rakamını kendi sektörlerinin paylarını öne çıkararak değerlendirdi. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sanayi, teşvik ve desteklerin hakkını vererek ilk çeyrek büyümesinin motoru olmuştur” derken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, büyümenin yarısının net ihracattan kaynaklandığını söyledi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı açıklamada, ihracatın yüzde 95’inin sanayi ürünleri olduğunu belirterek “Büyümenin motoru sanayidir” dedi.

Bahçıvan, üretim, ihracat, yatırım ve istihdamı artırmaya yönelik uygulanan teşvik ve destek paketlerinin başta sanayi sektörü olmak üzere tüm sektörlerde istenen canlanmayı yarattığına işaret etti. Bahçıvan, İSO’nun yaptığı PMI, Kapasite Raporu ve istihdam verilerinin de sanayinin hareketlendiğini gösterdiğini vurgulayarak şöyle dedi:

İSO : Büyümenin motoru sanayi

“Sanayi büyümesinin yüzde 5.3 ile toplam büyümenin üzerinde olması sevindirici. Büyümenin kalitesine bakacak olursak, sanayi sektörümüzün yüzde 5.0 büyümeye yüzde 22.6 veya 1.13 puan katkı ile en güçlü katkıyı sağlaması, bize kaliteli bir büyüme sürecinde olduğumuzu da göstermektedir. Her zaman söylediğimiz gibi kaliteli bir büyümenin olmazsa olmazlarından biri de ihracattır ve yüzde 10.6 büyüyen ilk çeyrek ihracatının da büyümede ciddi bir rol oynadığını görüyoruz. İhracatın yüzde 95’inin sanayi ürünleri olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda da yılın bu ilk büyüme verilerinden çıkan sonuç; büyümenin motorunun sanayi olduğudur.” 

TİM : Büyümenin yarısı net ihracattan

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de dış ticaretin beklentiler dahilinde büyümeye 2.2 puanlık bir katkı sağladığına dikkat çekti. Büyükekşi, 2015’in son çeyreğinden bugüne 5 çeyrekte büyümeye katkısı negatif olan net dış ticaretin büyümeye pozitif katkı verdiğini dile getirdi. Büyükekşi, “Hükümetimizin ihracatçılarımıza sunduğu desteklerin de etkisiyle, inanıyorum ki 2017’nin geri kalanında da net dış ticaret büyümeye daha fazla katkı verecek” diye konuştu. 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!