EMİS ile Birleşik Metal-İş grup TİS görüşmelerinde uyuşmazlık

Güncelleme Tarihi:

EMİS ile Birleşik Metal-İş grup TİS görüşmelerinde uyuşmazlık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2016 16:02

EMİS ile Birleşik Metal-İş grup TİS görüşmelerinde uyuşmazlık

Haberin Devamı

İstanbul, 2 Kasım (DHA) - Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası'na (EMİS) üye General Elektrik/Grid Solutions ABB Elektrik, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji işletmelerine bağlı 26 işyerinden 2200 işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi (TİS)görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağı tutuldu.
Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "Sendikamızın teklifi toplam 83 maddeden oluşuyor. Bu maddelerden ancak 34 madde kabul edilmiş ve 49 madde için uyuşmazlık tutanağı tutuldu" denildi ve şu bilgiler verildi:
"EMİS, metal işçilerinin insan onuruna yakışır yaşama ve çalışma koşullarına yönelik taleplerine karşı metal işçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı amaçladı. EMİS, toplu sözleşmedeki idari maddelerin bile yasa düzeyine geriletilmesini, güvencesiz çalışma süresinin 4 aya çıkarılmasını ve esnek çalışma düzenini teklif etti. Önceki yıllarda MESS tarafından gündeme getirilen ve ikramiyeleri fiili çalışmaya bağlayan teklif bu defa da EMİS tarafından masaya getirildi. Masada da söyledik, burada da bir kez daha açıkça söylüyoruz. Hiçbir zaman ve hiçbir yerde, kazanılmış haklarımızı tartışma konusu etmedik, etmeyeceğiz. EMİS’i açıkça uyarıyoruz, bu tekliflerinin kabul edilmesi söz konusu olamaz."
Birleşik Metal-İş toplu sözleşme teklifinin çok sayıda işçinin katıldığı kurullar aracılığıyla hazırlandığının vurgulandığı açıklamada, "Teklifimiz, metal işçilerinin talepleridir. Uzun tartışmalar sonucu hazırlanmış bir tekliftir ve gerçekçidir" denildi ve şöyle devam edildi:
"İnsanca yaşamak için asgari düzeyde yaşayacak ücret istiyoruz. Teklifimiz, seyyanen 2.00 TL artış yapıldıktan sonra yüzde 12 zam yapılmasıdır. Bu teklif ortalamada net 700 TL anlamına gelmektedir. Ayrıca, ücretlerin oldukça düşük olduğu fabrikalar için de iyileştirme talebimiz var. İşverenler, birinci altı ay için yüzde altı, diğer altışar aylık dönemler için de yüzde dört ücret zammı teklif ettiler. Bu teklif ortalamada ikramiye dahil net 145 TL ücret artışı demektir. Bu teklifin kabul edilebilir hiçbir yanı olmayacağı açıktır. İnsanca yaşama için ücretlerden yapılan vergi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesini istiyoruz. Zamlar ve dolaylı vergiler yoluyla yoksullaştığımız yetmezmiş gibi, gelirimiz artmadan ödediğimiz verginin arttığı sistemin bitmesini istiyoruz. EMİS’e bağlı işyerlerindeki üyelerimiz, emeklerine ve geleceklerine sahip çıkacak ve tepkilerini yarından itibaren işyerlerinde göstermeye başlayacaklardır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!