(Ek bilgilerle) - FETÖ - PDY Soruşturması'nda 9 polis tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

(Ek bilgilerle) - FETÖ - PDY Soruşturmasında 9 polis tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 15:25

(Ek bilgilerle) - FETÖ - PDY Soruşturması'nda 9 polis tutuklandı

Haberin Devamı

Serpil KIRKESER / İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü "FETÖ / PDY soruşturması" kapsamında gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen polislerden 9'u tutuklandı. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce dün verilen 18 sayfalık kararda, maktül Haydar Meriç'in kaybolması ve öldürülmesi olayıyla ilgili olarak soruşturma yürütüldüğü hatırlatıldı.

MERİÇ'İN DİNLENİLDİĞİ ANLATILDI
Soruşturma esnasında Haydar Meriç'in, Fethullah Gülen özel hayatına ilişkin sansasyonel bir açıklama yapacağının duyulması üzerine şüpheliler İbrahim G., İzzet O., İbrahim Ş., tarafından yapılan istihbari çalışma ve oluşturulan raporla gerçeğe aykırı olarak DHKP/C silahlı terör örgütü üyeliği faaliyetlerinde bulunduğu gerekçesi ile istihbari dinlenilmesine başlanıldığı anlatıldı.

ARAMADAN 10 GÜN SONRA KAYBOLDUĞU İFADE EDİLDİ
Şüpheli İbrahim Ş.'nin konuyu Ankara Daire Başkanlığı ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne bildirdiği ifade edilen mahkeme kararında, maktülün iş yerine (ev olarak kullanılan) böcek koymak, bilgisayarlarında incelemeler yapmak üzere Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan şüpheliler Mehmet D. ve Abdül K. ve hali hazırda firari olan Enes Ç. ve Serkan K. ile birlikte önce İstanbul'a gelindiği ve gece konakladıktan sonra Kırklareline geçtikleri ifade edildi. Aynı şekilde şüpheliler Emrah U., Kahraman K. ve Adem A.'nın İstanbul'dan Kırklareli'ne gittikleri ve maktülün iş yerinde arama yaptıkları, bilgisayarlarından imaj aldıkları (bilirkişi raporu ile sabit) iş yerine böcek koydukları, bu çalışma esnasında maktülün fiziki ve teknik olarak takip ettikleri, telefonlarını baz vermeyecek konuma getirdikleri iddia edildi. Kendilerini meslektaşlarından bile gizleme ihtiyacı hissetikleri, bu doğrultuda görüntü vermeme adına çevredeki kamera kablolarını kestikleri, genel arama kılıfı altında Haydar Meriç'in el çantasının dahi arandığı belirtilen kararda, bu olaylardan yaklaşık 10 gün sonra Haydar Meriç'in kaybolduğu belirtildi.

"...BASKI VE TEHDİT İLE DAİRE BAŞKANLIĞINA GİTMESİNE ENGEL OLUNDUĞU...."
Meriç'in eşinin başvurması neticesinde yaptığı son iki telefon görüşmesini eşine söylenmediği ve bu iki görüşmenin bilahare TİB'ten açığa çıktığı, bu görüşmelerin kuvvetle muhtemel olarak fiili bizzat ika edenlere ait olacağı öne sürüldü. Cesedin açığa çıkmasından sonra şüpheli Salih D.'nin konuyu İstihbarat Daire Başkanı'na bizzat aktaracağının anlaşılması üzerine kendisinin Ankara'da Daire Başkanlığı'nda görevli şüpheli Bekir M. ve firari şüpheli Salih K. ile birlikte karşıladığı psikolojik baskı ve tehdit ile daire başkanlığına gitmesine engel olunduğu belirtildi.

"HUMMALI ÇALIŞMAYA GİRİŞİLDİ"
Kararda, Kırklareli gibi küçük bir ilde kendi çapına yerel bir gazetecilik yapan maktül Haydar Meriç'in bahse konu örgüt lideri FETÖ /PDY lideri Fethullah Gülen hakkındaki iddialarını bu denli önemsenip İstanbul, Ankara ve Kırklareli istihbaratında hummalı bir çalışmaya girişildiği ifade edildi. Kararda, şüpheliler İbrahim G., Abdül K. 'nin çelişkili beyanları olduğu belirtilen kararda, bir kısım şüphelilerin de cereyan eden olaylara ilişkin sorulan sorulara 'Hatırlamıyorum' şeklinde beyanlardan bulunduğu, şüphelilerin örgütsel amaçla hareket ettiklerine yönelik kuvvetli suç şüphesinin oluşmasına neden olduğu kaydedildi.

9 TUTUKLAMA
Bir kısım delillerin henüz toplanamadığı, müsnet suçların vasıf ve mahiyeti, kanunda öngörülen ceza miktarlarını da gözönünde bulunduran mahkeme heyeti, şüpheliler İzzet O., İbrahim G., Mehmet D., Emrah U., Adem A., Kahraman K. ve Abdül K.'nin "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme şüpheli İbrahim Ş.'nin ise "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" "Tasarlayarak bir suçu gizlemek başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak için öldürme" suçlarından, ayrıca şüphelilerden Bekir M.'nin "Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından tutuklanmalarını hükmetti.

DÜN ADLİYEYE SEVK EDİLMİŞLERDİ
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 şüphelinin 12'si emniyetteki işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılırken 18'i dün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Hasan Yılmaz, 18 polisin 15'ini tutuklama, 3'ünü ise adli kontrol hükümleri uygulanmak üzere dün nöbetçi mahkemeye sevk etti. 3 şüpheli adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen ve gece yarısına kadar süren ifade alma işleminin ardından 15 kişiden 9'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!