DİSK: Zeytinliklerle ilgili tasarıdan bir daha gündeme getirmemek üzere vazgeçilsin

Güncelleme Tarihi:

DİSK: Zeytinliklerle ilgili tasarıdan bir daha gündeme getirmemek üzere vazgeçilsin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 11:28

DİSK: Zeytinliklerle ilgili tasarıdan bir daha gündeme getirmemek üzere vazgeçilsin

Haberin Devamı

İstanbul, 9 Haziran (DHA) - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "zeytinlik tasarısı"ndan yeniden gündeme getirilmemet üzere vazgeçilmesini istedi.
Çevreye ilişkin gelişmelerle ilgili bir açıklama yapan Beko, "Zeytinliklerle ilgili tasarıyı komisyona çekmek yeterli değildir; yapılması gereken, daha önceden defalarca gündeme getirilen bu tasarıdan bir daha gündeme getirmemek üzere vazgeçmektir" dedi ve ekledi:
"Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hazırladığı, 'Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'nda 'üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırma' adı altında zeytinlikleri yok edecek bir düzenleme gündeme geldi.
"Zeytinlik alanların üzerine ve hemen yanı başına termik santral, maden gibi endüstri tesislerinin yapılmasını öngören bu tasarı sadece doğayı değil, insanların geçim kaynaklarını, binlerce yıldır oluşan kültürlerini ve yaşamlarını yok edecek.
"Bu tasarı, Anadolu topraklarının medeniyet birikimini, kültürel birikimini tehdit eden bir tasarıdır. 'Zeytin mi önemli tesis mi?' sözleri Anadolu'nun bu birikiminin hiç anlaşılamadığının göstergesidir.
"Kendi toprağına, kültürüne bu kadar uzak, yabancı bir zihniyetin bir diğer icraatı da İzmir Karaburun yarımadasını tehdit ediyor.
"Karaburun'un 20 km'yi aşan sahil şeridinde, 3.87 milyon metrekare deniz alanına kurulmak istenen Balık Çiftliği projesiyle ilgili süreç, bölge halkının tüm itirazlarına rağmen devam ediyor.
"Türkiye'nin en güzel ve el değmemiş koylarının, balık çiftliklerinde kullanılan yemlerle ve ilaçlarla kirletilecek olması dikkate alınmamakta, tek bir şirketin çıkarları için yarımada halkı yok sayılıyor.
"Kıdem tazminatı başta olmak üzere emeğin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların gündeme geldiği bir dönemde doğamızı talan etme girişimleri de hız kazandı. Sınırsız ve sorumsuz kar arayışı içindeki sermaye insani, toplumsal, ekolojik tüm değerleri yok etme pahasına yaşamlarımızı tehdit ediyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!