“Büyüme Makinesi” Türk sanayiinin sembolü olacak

Güncelleme Tarihi:

“Büyüme Makinesi” Türk sanayiinin sembolü olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 15:22

“Büyüme Makinesi” Türk sanayiinin sembolü olacak

Haberin Devamı

İstanbul, 28 Kasım (DHA) – Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, yeni bir tanıtım atağına başladıklarını ve sembollerinin de “Büyüme makinesi” olacağını açıkladı.

Türkiye'nin Makinecileri olarak tüm dünyada bilinen güçlü bir marka olmak için çalıştıklarını ifade eden MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, “Biz Türkiye'nin Makinecileri olarak dünya mal ticaretinin daraldığı bir dönemde ihracat artışımızı sürdürerek bu başarı hikayesinin ilk cümlesini yazdık” dedi.

MAİB yöneticileri, yeni tanıtım atağını açıklamak için düzenledikleri basın toplantısında, Büyüme Makinesi’ni tanıttılar. MAİB Başkanı Dalgakıran, dünya makine ihracatında Türkiye'nin, küresel ortalamanın üzerinde artış kaydeden iki ülkeden biri olduğunudile getirerek sektörün yeni dönem hedeflerini ve yol haritasını açıkladı. Makine sektörünü ülkenin “Büyüme Makinesi” olarak tanımlayan Dalgakıran, Türkiye’nin Makinecileri olarak yeni dönem iletişim kampanyasında da bu sloganı kullanacaklarını söyledi. 

“Türkiye’de sanayi devrimi yapacak güç ve potansiyel var”

Dünya mal ticaretinin yüzde 3-4 seviyelerinde daraldığı bir dönemde, Türkiye'nin Makinecilerinin ihracattaki artışının sürdüğünü vurgulayan Dalgakıran “Başarımızla gurur duyuyoruz ama daha alınacak çok yol olduğunun bilincindeyiz. Uluslararası rekabette gücümüze güç katabilmemiz, rakiplerden daha iyi bir sanayi stratejisine sahip olmamızla mümkündür. Türkiye bir sanayi devrimi yapacak ve ileri teknolojili ürün ihracatında ‘ben de varım’ diyebilecek güç ve potansiyele sahip bir ülke. Sanayideki atağın sembolü ise ‘Büyüme Makinesi’ olacak” dedi.

Uluslararası ölçekte rekabetçi bir piyasada Türkiye'nin Makinecileri markasını kabul ettirebilmek için kendi özgün iş yapma biçimlerini ortaya koymaya çalıştıklarını belirten Dalgakıran şunları söyledi:

"Her birimiz kendi alt sektörlerimizde ayrı ayrı, bambaşka işler yapan makineler üretsek de bir araya geldiğimizde büyük bir makineye dönüşüyoruz. Dünyada markalaşma stratejisini başarıyla yürüten tüm kurumlar gibi, teknoloji ve tasarımdaki temel trendleri yönetmeye çalışıyoruz. Sektörümüz geniş bir yan sanayi ağı oluşturması, teknolojiyle iç içe olması, sanayicilerimizin yatırım maliyetlerini düşürmesi ve nitelikli personele yönelik istihdam alanı oluşturması nedeniyle ekonomide tetikleyici gücüyle Türkiye'nin büyüme makinesi olmayı sürdürüyor. Özetle biz üretiyoruz, Türkiye büyüyor." 

Sadece bölgeye değil, sektör ve ürüne teşvik

Her sektöre, her yatırıma “devlet desteği” şeklindeki toptancı anlayıştan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Dalgakıran “Teknolojik açılım sağlayarak dışa bağımlılığı azaltacak yatırımların teşvikte önceliklendirilmesi yönünde, son dönemde atılan adımların umut verici olduğunu düşünüyoruz. Küçükten ortaya ve ortadan büyük segmente geçiş amacıyla ölçek ekonomisinin sağlanması ve kalite artışıyla beraber katma değeri yüksek ürünlere yoğunlaşılması toplam ihracatımızı artırır. Bunun için teşvik ile destekler seçici ve hedef odaklı anlayışla planlanmalı; sadece bölge odaklı değil, sektör ve ürün odaklı verilmeli” dedi. 

Dalgakıran, sanayiciye bölgelerin kiralanabileceği bir uygulama önererek “Sanayiciye belki üzerindeki bina ile birlikte uzun vadeli kiralamalar yapılabilir. Bugün örneğin Gebze’de 10 milyon dolarlık bir yatırım yapmak istesek arsasına verilecek para 4 milyon dolar, bina inşaasına verilecek para 2 milyon dolar olunca yatırımın yüzde 60’ını arsa ve binaya yapmış olacağız. Bu, uzun dönemli kiralamalarla veya 10-15 yıllık geri ödemelerle sağlanabilir” dedi.

MAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu da yaptığı sunumda ekonomik belirsizliklerin dünya genelinde bir istikrarsızlık yarattığı 2016 yılının ilk 10 ayında 11 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bu rakamın 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 1.4'lük büyüme sağladığını dile getiren Karavelioğlu, makine sektörünün son 15 yılda ihracatını yüzde 700 oranında artırarak Türkiye'de ekonomik istikrarının başrol oyuncularından biri olduğunu vurguladı. 

"Büyüme Makinesi tıkır tıkır çalışıyor"

MAİB Yönetim Kurulu üyeleri Sevda Kayhan Yılmaz ile Zeynep Erkunt Armağan’ın da katıldığı toplantıda yeni tanıtım filmi de gösterildi.

Türk sanayiinin önemli isimlerinin yer aldığı "Tıkır Tıkır" reklam filmiyle büyük ses getiren Türkiye'nin Makinecileri, yeni reklam filmi “Büyüme Makinesi”ni tanıttı. Makine sektörünün çalıştıkça değer yarattığına ve insanların yaşamlarına doğrudan katkı sağladığına dikkat çekilen reklam filminde, büyüme makinesinin Türkiye'nin refahı için tıkır tıkır çalışmaya devam ettiği vurgulanıyor. 

(Fotoğraflı) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!