Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç Kağıthane’de Anıldı

Güncelleme Tarihi:

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç Kağıthane’de Anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2015 15:41

Dünya tarihine unutulmaz bir damga vuran Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ölümünün 12’nci yılında Kağıthane Belediyesi Gültepe Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla anıldı.
Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden, derin bilgi birikiminden dolayı "Bilge Kral" olarak anılan Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’i Süleyman Gündüz ve Yusuf Armağan anlattı. Kağıthane Belediyesi Gültepe Kültür Merkezi’nde İsmail Kılıçarslan moderatörlğünde gerçekleşen anma gecesinde konuşan Süleyman Gündüz, ’’Aliya İzzetbegoviç bir filozoftu ve kendi ütopyasını Bosna Hersek’te gerçekleştirdi. Hayalinde hep Müslüman ve İslam aşkı ile yanan bir Bosna vardı ve bu kendisi için bir idealdi. Aliya İzzetbegoviç bugün yaşasaydı İslam coğrafyasının içinden geçtiği bu kaotik duruma çok üzülürdü çünkü o yaşamının tamamını barış ve esenlik üzerine kurmuştu’’ dedi.
Bilge Kral’ın ömrü boyunca bu iki kavramı kurmak için çalıştığını anlatan Gündüz, Aliya İzzetbegoviç’in en önemli özelliklerinden birinin de sözüne sadık biri olduğunu vurgulayarak, “Ondan asla yapmayacağı bir şeyi duymazdınız, söylediği her şeyin arkasında duran bir kişiliği vardı. Randevularına inanılmaz sadıklığı vardı, asla bekletmezdi. Aliya inanılmaz sade yaşayan mütevazi bir liderdi’’ dedi.
Bilge Lideri anlatan diğer konuşmacı Yusuf Armağan ise, Aliya denildiği zaman büyük bir lider, edebiyatçı, siyasetçi ve büyük bir Müslümanın akla geldiğini dile getirdi. Armağan, “Bugün dünyanın herhangi bir yerinde zulüm gören Müslüman varsa ve biz bugün Müslümanlara yardım ediyorsak, zulümden kurtulması için çalışmalar yapıyorsak bunda Aliya İzzetbegoviç’in etkisi vardır. Sırf Müslüman diye Bosna’da yaşayan kardeşlerimizin nelere tabi tutulduklarını, nasıl zarar gördüklerini biliyoruz‘’ diye konuştu.
Programa evsahipliği yapan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise yaptığı konuşmada, ’’Burada hayatı mücadele ile geçmiş Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i andık. Bilge Lider, vefatından önce Bosna Hersek’i Sayın Cumhurbaşkanımız nezdinde bizlere emanet etti. İnşallah bizde ülke olarak kardeş ülkemiz olan Bosna Hersek’e desteklerimizi Cumhurbaşkanımız önderliğinde her zaman devam ettireceğiz’’ dedi.
Anma gecesinde Bilge Kral’ı ve mücadelesini ve Türkiye ilişkilerini anlatan iki ayrı film gösterimi yapıldı. Ayrıca Aliya’nın, aralarında dünya liderleri ile çekilmiş fotoğraflarının da yer aldığı ’’Aliya Fotoğrafları’’ sergilendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!