Beslenme Eksikliği Bebeği De Etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Beslenme Eksikliği Bebeği De Etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2016 12:33

UZMAN DİYETİSYEN ŞEFİKA AYDIN SELÇUK, GEBELİKTE DOĞRU BESLENMENİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU, YETERSİZ BESLENMENİN ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİĞİNİ BELİRTTİ.

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, gebelikte doğru beslenmenin önemli olduğunu, yetersiz beslenmenin anne karnındaki bebeği de olumsuz etkilediğini belirtti.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Gebelik kadın için doğal fizyolojik bir olaydır. Gebelikte kadının normal fizyolojisinin üzerine fetal (anne karnındaki bebek) büyümenin de eklendiği değişiklikleri kapsar. Bu nedenle toplumumuzda iki canlıyı doyuracak kadar yemesi gerektiği fikri ağır basmaktadır. Ancak güncel bilgilerimiz hamile annenin fazla beslenmesi kadar yetersiz beslenmesinin de anne ve bebek sağlığına zarar verdiğidir” dedi.
Bitkisel besinlerle veya tek yönlü beslenme ile beslenen kadınlarda demir eksikliği anemisinin sıklıkla görülen bulgu olduğunu kaydeden Selçuk, “Demir eksikliği olan annelerin düşük doğum ağırlıklı bebek, düşük olduğu ve doğan bebekte de anemi görüldüğü bildirilmiştir. Demirden zengin besinler karaciğer, kırmızı et, tavuk eti, balık özellikle sardalya, yumurta, kuru baklagillerdir. Gebelik döneminde birçok nedene bağlı olarak kalsiyum ve fosfor gereksinimi artmaktadır. Kalsiyumun doğal kaynaklardan sağlanması anne ve bebek için tercih edilmesi gereken bir seçenektir. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun en iyi kaynaklarıdır. Çinko, büyüme-gelişme, protein yapısındaki enzimlerin üreme işlevi için gerekli en önemli minerallerden biridir. Diyetteki çinko eksikliği ile anne karnında büyüme geriliği, ölü doğumlar, doğumsal anomaliler görülmektedir. Çinko; et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerde bulunmaktadır. A vitamini eksikliğinde prematüre doğum, düşük doğum ağırlıklı bebekler, bebeğin başının gelişmemesi (mikrosefali), görme kusurları oluşmaktadır. Havuç, balık, süt, karaciğer, yumurta sarısı, domates, kivi, yeşil yapraklı sebzelerde yoğun miktarda bulunmaktadır. Gebelikte bu vitaminin demir, kalsiyum, folik asit, tiamin, riboflavin, pantotenik asit, A-E vitaminini vücutta kullanılmasının etkin rolü bulunmaktadır. Kuşburnu, yeşil-kırmızı biber, turunçgiller, domates, patateste bol miktarda bulunur. Vücutta depo edilmez, idrarla dışarı atılır” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!