Toroslarda kekik toplama dönemi

Güncelleme Tarihi:

Toroslarda kekik toplama dönemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 11:09

Toroslarda kekik toplama dönemi

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA'nın Sütçüler İlçesi'ne bağlı köylerde kekik toplama sezonu başladı.
Kekiğin doğal yayılış gösterdiği ve en fazla doğal üretiminin yapıldığı, Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarındaki Beydilli, Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar ve Kesme köylerinde kekik toplama sezonu başladı. Odun dışı orman ürünlerinin başında gelen ve dünya kekik pazarında 'Sütçüler kekiği' ve 'Tota kekiği' olarak ün salan yayla kekiği, Sütçüler'de yabani haliyle toplanıyor ve yüzde 90'ı ihraç ediliyor.
Bu yıl kekiğin gelişme döneminde yağış olmamasından kaynaklı yeterli olmayan boy uzamasının rekolte düşüşüne neden olabileceği beklentisi oluştu. Ancak 2014 yılında 184 ton, 2015 yılında 256 ton kekik üretimi yapılan bölgede hasadın ilk haftalarında sadece bir köyde 120 ton kekik hasat edildi. Bu rakama diğer köylerin de eklenmesiyle rakamın geçen yılı geçmesi öngörülüyor.
Kooperatifler ve yerel tüccarlar tarafından toplanan yüksek aromalı ve keskin tatlı yayla kekik, kuru ya da yaş olarak bölgedeki kekik işleme tesislerinde değerlendiriliyor. Toplanmasından yağ olarak ihracına kadar geçen süreçte kekik yöre halkına yaklaşık 1.2 milyon TL gelir sağlıyor.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!