Sülükler doğaya bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Sülükler doğaya bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2017 09:48

Sülükler doğaya bırakıldı

Haberin Devamı

 

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) - EĞİRDİR Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen tıbbi sülük üretim araştırmaları sonucunda elde edilen 4 bin 300 sülük doğaya bırakıldı.

Dünyada, doğadan toplanan sülük ticaretinde Türkiye yaklaşık yüzde 80'lik paya sahip. 2014'de, 'Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği' kapsamında kliniklerde kullanılacak sülüklerin üretim yerinden ve steril sülük elde edilen işletmelerden temin edilmesi kabul edildi. Türkiye'de tıbbi sülük popülasyonunun gün geçtikçe azaldığı bilimsel çalışmalarla raporlandırıldı. Doğadaki tıbbi sülük stokunun takviye edilmesi, ülkemizin sülük ticaretindeki pozisyonunun güçlendirilmesi, kabul edilen yönetmeliğin gerekliliğinin karşılanması amacıyla sülük üretim standartlarının oluşturulması için çalışma başlatıldı.

Bu amaca dönük olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet göstermekte olan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 2015'de Tıbbi Sülük Araştırma Ünitesi kuruldu. Eğirdir Gölü çevresi sulak alanlarından toplanan anaç sülükler ile kurulan ünitede, 2016'da ocak ayında başlatılan araştırma amaçlı sülük üretim faaliyeti aralık ayına kadar devam ettirildi. Ünitede, yıl boyunca başarı şekilde sülük üretilmesi başarıldı.

Geçen 15 Mart'ta üretimden elde edilen ve ortalama ağırlıkları 0.4 gram olan yaklaşık 3 bin 200 yavru sülük, ticari düzeyde sülük toplayıcılığının yapıldığı Eğirdir Gölü Gelendost bölgesindeki sulak alana bırakıldı. 2017 yılı araştırma faaliyeti kapsamında elde edilen ve ortalama ağırlıkları 0.12 gram olan yaklaşık bin 100 yavru sülük de geçen salı günü yine Gelendost'da sulak alanlara bırakıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!