ITSO'dan elma ihracatı projesi

Güncelleme Tarihi:

ITSOdan elma ihracatı projesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 12:08

ITSO'dan elma ihracatı projesi

Haberin Devamı

 

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) tarafından elmanın pazarını artırmak ve ihracattaki temel sorunları ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Hindistan'da gezi ve inceleme yapıldı.

Eğirdir başta olmak üzere Gelendost, Aksu, Senirkent ve Yalvaç ilçelerinde 230 bin dönümlük alanda yetiştirilen Isparta elması yurt dışında da ilgi görüyor. Elma ihracatının artırılması için ITSO tarafından Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi hazırlandı. İkinci senesinde meyvelerini vermeye başlayan proje kapsamında, son olarak üretici ve sektör temsilcilerinin de yer aldığı heyet Hindistan'da incelemelerde bulundu. Yapılan incelemenin ardından ise üreticiler ve sektör temsilcileri elma ihracatındaki temel sorunları ortaya koydu.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Hindistan gezisinde Isparta elmasının büyük ilgi gördüğünü belirterek, aralık ayının ilk haftasında Hindistan'dan bir heyetin de Isparta'da olacağını söyledi. Başkan Başdeğirmen, "Hindistan çok büyük bir ülke, nüfus olarak dünyanın ikinci büyük ülkesi ve bizim elmamızı da son derece beğenmişler. Elmamızı almak istiyorlar. Biz bu isteğe karşılık onların talepleri doğrultusunda en iyiyi yapıp onlara ulaştırmak amacındayız. İki yıl içerisinde yapmış olduğumuz ülke gezilerimizde ve Türkiye'ye almış olduğumuz bu heyetlerde ki geri dönüşler çok güzel" dedi.

Şu anda depolardaki elmaların çoğunun yurt dışına gittiğini vurgulayan Başdeğirmen, şöyle dedi:

"Arabistan'a gidiyor, Dubai'ye gidiyor, Hindistan'a gidiyor. Biz geçen sene Hindistan'la bağlantıları yapmıştık, şimdi oraya da elma göndermeye başlıyoruz. Ama bizim burada en iyi kaliteyi yakalayarak en iyi fiyata satabilmemiz için en iyi çalışmayı yapmamız lazım. Bu gitmiş olduğumuz ülkede, Hindistan'da görüşmüş olduğumuz büyük firmaları davet ettik Isparta'ya, aralık ayının ilk haftasında burada olacak 15 alım heyeti. Buradaki depolarımızı, paketlememizi ne gibi güzelliklerimiz varsa onları anlatıp, daha cazip haline getirmek istiyoruz. Orada çok güzel bir şeyle karşılaştık, Hindistan'ın Mumbai kentinde 21 milyon nüfusu olan bir şehrin sabah 5'te haline gittik. Oraya elmalar gelmiş dünyanın birçok ülkesinden. Onlar dağıtılıyor. Bir Hintli başının üstüne koymuş, bizim karton kutuları Isparta'dan gitmiş bir elma, üzerinde Isparta markasıyla beraber almış götürüyor. Bunun gerisi var mı diye soruyor, orada Isparta elmasını görmemiz bizi son derece mutlu etti. İnşallah biz bu çalışmalarımızı daha ileriye götüreceğiz."

Eyüpler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Durmuş Tunçbilek, elma üreticilerinin birlikte hareket etme kavramına alışamadığını kaydetti. Bu nedenle pazarlamada sıkıntılar yaşandığını aktaran Tunçbilek, elma üreticilerini kapsayan bir birlik kurulmasını istedi.

Üretici Mehmet Okutan da elma hasadında yüzde 25'e kadar kayıp yaşandığını vurguladı. Özellikle elma toplanırken bırakılan el izinin ihracatta sıkıntı yarattığını vurgulayan Okutan, "Elma el beresi, sap batması, kasa ezmesi ve nakliye esnasında zarar görüyor. Onun için yurt dışına gittiğimiz zaman özellikle Hindistan'da yapmış olduğumuz görüşmelerde el beresinin ve sap batığına ıskarta gözüyle bakılıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!