Isparta'nın elmada hedefi Arap ülkeleri

Güncelleme Tarihi:

Ispartanın elmada hedefi Arap ülkeleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2016 11:08

Isparta'nın elmada hedefi Arap ülkeleri

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - TÜRKİYE'nin elma üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Isparta, ihracat payını arttırmak için Arap ülkeleriyle görüşmeler yapılıyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Arap ülkelerine ihracat yapmak için politika belirleyeceklerini kaydetti.

Isparta, yıllık 700 bin ton elma üretimiyle Türkiye'nin en çok elma üreten tarım kenti. Kentte 2014 yılında 223 bin 648 dekar alandan 646 bin 266 ton, 2015 yılında ise 655 bin ton rekolte elde edildi. Elma özellikle Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Eğirdir gölü havzasında üretiliyor. Gölün etkisinden dolayı yüksek kalitede elma yetiştiriliyor. Bundan dolayı tüketiciler tarafından çok tercih ediliyor. Bu üretimle Türkiye'deki toplam üretimin yüzde 25'ini tek başına karşılayan Isparta, elma ihracatının da baş aktörü konumunda.

Türkiye'nin elma ihracatının lideri Isparta'da ihracata dönük yeni çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda ITSO, 'Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında kasım ayında Dubai'de düzenlenecek 'Yaş Sebze ve Meyve Fuarı'na katılma kararı aldı. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, dünyanın en kaliteli elmasının Isparta'da yetiştirildiğini belirterek bundan böyle bu elmanın daha çok Arap ülkelerine ihraç edilmesine yönelik politika belirleyeceklerini söyledi.

ÇEŞİTLERİ TANITACAKLAR

Dubai'de Isparta'da üretilen elma çeşitleri 'golden', 'gransimit' ve 'fuji' gibi çeşitlerini kurulacak stantla tanıtılacağını ifade eden Başdeğirmen, “Kasım ayında 24 üreticimizle birlikte fuarda olacağız. . Çok büyük bir fuar olacak. Arap ülkeleri bu fuara büyük katılım gösteriyor. Biz de orada standımızı aldık. Orada Isparta elmasını, yeni topladığımız ürünleri tanıtacağız. Bunda kararlıyız. Elmamızı, meyvemizi dünya ülkelerinde en çok satabileceğimiz bölgelere anlatmamız gerekiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!