DSİ'den kapalı sulama sistemi yatırımları

Güncelleme Tarihi:

DSİden kapalı sulama sistemi yatırımları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 10:58

DSİ'den kapalı sulama sistemi yatırımları

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - DEVLET Su İşleri (DSÜ) 18'inci Bölge Müdürü Adem Coşkun, Isparta'da açık sulama sistemin kapalıya dönüştürülmesine yönelik ciddi projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

DSİ Bölge Müdürü Adem Coşkun, kentte yapılan ve yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Rehabilitasyon projelerinin önemine dikkati çeken Coşkun, "Atabey Ovası, Senirkent Ovası, Hoyran, Boğazova, Gelendost, Şarkikaraağaç, Yenişarbademli'de sulanan 600 bin dekar. Çok ciddi devasa sulama. Hepsinin rehabilitasyon projesi maliyeti 1 milyar TL'nin üzerinde" dedi.

Eğirdir'de elma deposu olarak bilinen Boğazova sulamasına yönelik gölet projesi olduğunu anlatan Bölge Müdürü Adem Coşkun, bu proje ile Eğirdir Gölü'nün yükünün hafifletileceğini açıkladı. Coşkun, "Boğazova sulaması için bir gölet yapılacak. Eğirdir Gölü'nü nispeten devreden çıkaracak. Hem gölden almaya devam edecekler hem de barajdan kullanacaklar. Barajdaki su tüm alana yetmiyor. Oradaki arazilerin bir kısmını cazibeli sulamak, gölden de paralı sulama adaletsiz olacağı için şöyle bir çözüm bulduk; ağustos- temmuz aylarında barajdan sulanacak, onun haricindeki zamanlarda gölden sulanacak. Herkese bir adalet sağlanacak. Cazibeli sisteme geçileceği için enerji tasarrufu olacak" dedi.

DSİ yatırımlarının doğrudan tarımsal ekonomiyle alakalı olduğunun altını çizen Coşkun, gölet projesinden sonra örtü altı tarımın canlandığı Çetince Köyü'nü örnek verdi. Coşkun, şöyle dedi:

"1970'li yıllarda açık kanalet sistemler vardı. 40 yıl geçti eskidi. Belki 40 yıl sonra mevcut sistem eskiyecek. Değişik sistemler muhakkak olacaktır. Gıdaya her zaman ihtiyaç olacaktır. DSİ'nin yaptığı yatırımların yüzde 70'i tarım sektörü. Yapılan yatırımın karşılığı direkt gözle görülüyor. Mesela bakıyorsunuz Yalvaç Çetince'de her taraf sera olmuş bizim gölet projemizden sonra. İnsan bunu görünce mutlu oluyor ve çok ciddi karlı oluyor. Elma bahçelerinde dekar başı 1500 TL gelir hesaplarken orada çiftçilerin geliri dekar başı 20 bin TL'yi buluyor."

DSİ Bölge Müdürü Coşkun, Isparta şehir merkezi içme suyu ihtiyacına yönelik Andık mevkiinde de gölet yapılacağını söyledi. Boşa akan suyun depolanacağını belirten Coşkun, "Bezirgan Şelalesi arkasında gölet yapılacak. Proje ihalesi gerçekleştirildi. 2017'de uygulama projesi yapılacak. Yazın saniyede 100- 150 litre, kışın 350 litreyi buluyor. İçme suyuna tahsis olacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!