Demokratikleşme süreciyle ana dillerine kavuştular

Güncelleme Tarihi:

Demokratikleşme süreciyle ana dillerine kavuştular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 12:14

- KAFFED Genel Başkanı Aslankaya, "Uzun yıllar beklediğimiz ana dilde eğitim hakkını Türkiye'de mevcut demokratikleşme süreci sayesinde yavaş yavaş alıyoruz. Bu süreç sayesinde Çerkezler büyük kazanımlar elde etti" - "Türkiye'nin farklı illerinde yaşamakta olan Çerkezler şu anda istedikleri takdirde orta okullarda 4-5-6. sınıflarda öğrenim gören çocuklarına seçmeli ders olarak Çerkezceyi tercih edebiliyor. Kayseri'de şu ana kadar 12 sınıf açıldı"

Haberin Devamı

HATAY (AA) - CEM GENCO - Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Türkiye'deki demokratikleşme sürecinden Çerkezlerin büyük yarar gördüğünü söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan KAFFED Genel Başkanı Aslankaya, Çerkezlerin 1864'ten itibaren Rusya'dan sürgün edilmeleriyle birlikte Osmanlı topraklarına yerleşmeye başladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Sürgün sırasında 1.5 milyon insan yollara düştü. Maalesef bu sürgünde 500 bin Çerkez hayatını kaybetti. Bir milyon Çerkez ise Osmanlı topraklarına intikal etti. Osmanlı Devleti o zamanın koşullarına uygun olarak Çerkezleri Samsun'dan Hatay'ın Reyhanlı ilçesine kadar değişik yerlere konuşlandırdı. Halen bir çok ilde olduğu gibi Samsun, Sivas, Kayseri, Pınarbaşı, Göksun ve Hatay hattında yoğun olarak yaşamakta."

- "Büyük kazanım elde ettik"

Haberin Devamı

Çerkezlerin sürgünün ardından geldikleri Osmanlı coğrafyasında Cumhuriyetin kurulmasına kadar dillerini kullanmakta zorluk yaşadığını anlatan Aslankaya, şöyle devam etti:

"Uzun yıllar beklediğimiz ana dilde eğitim hakkını Türkiye'de mevcut demokratikleşme süreci sayesinde yavaş yavaş alıyoruz. Bu süreç sayesinde Çerkezler büyük kazanımlar elde etti. Türkiye'nin farklı illerinde yaşamakta olan Çerkezler şu anda istedikleri takdirde orta okullarda 4-5-6. sınıflarda öğrenim gören çocuklarına seçmeli ders olarak Çerkezceyi tercih edebiliyor. Kayseri'de şu ana kadar 12 sınıf açıldı. Önümüzdeki yıllarda soydaşlarımızın yoğun yaşadığı yerlerde bu sınıfların sayısının artmasıyla kaybettiğimiz ana dilimizi tekrar kazanmak istiyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!