Cemil Meriç, dünyaya gelişinin 100'üncü yılında anıldı

Güncelleme Tarihi:

Cemil Meriç, dünyaya gelişinin 100üncü yılında anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 15:43

Cemil Meriç, dünyaya gelişinin 100'üncü yılında anıldı

Haberin Devamı



TÜRK edebiyatının son dönemde yetiştirdiği en önemli isimler arasında yer alan ünlü düşünür, yazar ve fikir adamı Cemil Meriç doğumunun 100'üncü yılında doğduğu topraklar olan Hatay'da düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin (MKÜ) düzenlediği anma etkinliğine Hatay Valisi Erdal Ata, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hasan Kaya, Cemil Meriç’in kızı Prof.Dr.Ümit Meriç, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından TRT yapımı Cemil Meriç Belgeselinden bir kesitin gösterilmesi ile başladı.

100 YIL ÖNCE REYHANLI'DA DOĞDU

Hatay Valisi Erdal Ata programda yaptığı konuşmada, Hatay'ın yetiştirdiği en müstesna insanlardan biri olan Cemil Meriç'i dünyaya gelişinin 100'üncü yılında özel bir etkinlikle anmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Meriç'in eser ve fikirlerinin gün geçtikçe daha çok anlam kazandığını belirten Vali Erdal Ata, öğrencilere Cemil Meriç'in kitaplarını okuyup, geniş ufkundan yararlanmaları tavsiyesinde bulundu.

CEMİL MERİÇ KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMAMIZI İSTEDİ

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs yaptığı konuşmada, “Cemil Meriç’i her şeyden önce büyük yapan yerli ve milli bir kafa olmasıdır. Cemil Meriç Batıyı doğuyu herkesten daha iyi tanıdığı halde kendi milletinin özdeğerlerini iyi anlamış iyi özümsemiş ve bir ömür boyunca sağcıların bizden değil, solcuların bizden değil dediği bir dönemde arafta bırakılmış muhteşem bir aydın ve Türkiye’nin en önemli meselesinin aydın sorunu olduğuna işaret eden ilk isimlerdendir. Meriç, batı kültürünü ülkemize empoze etmek yerine, doğup büyüttüğümüz doğu kültürüne sahip çıkmamızı istedi” dedi.

Cemil Meriç’in Kızı Prof.Dr. Ümit Meriç’te yaptığı açılış konuşmasında, “Bundan tam 100 yıl önce Hatay ilinin Reyhanlı ilçesinde, bugünkü Reyhanlı’da Cemil Meriç dünyaya geldi. Türkiyeli bir entelektüelin Cemil Meriç’in kim olduğunu günümüz Türkiye’sinde ki yerini ve önemini arayacağımız bu toplantıya babam adına hoş geldiniz diyorum. Bu sene Cemil Meriç’in 100. yaşına basmış olması dolayısı ile pek çok toplantı yapılıyor. Ve yapılacak büyük bir kısmı İstanbul’da ama gerçekten de onun gözlerini açtığı Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Cemil Meriç Araştırma Merkezi ile Atatürk Dil ve Tarih Kurumunun birlikte bu toplantıyı hazırlamış olması ayrı bir önem ve ayrı bir güzellik taşıyor” dedi. Düzenlenen etkinlik konferansla devam etti.

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)

(01.12.2016, FOTOĞRAFLI)

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!