Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: Fındık bahçelerinin yüzde 95’i ömrünü tamamladı

Güncelleme Tarihi:

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: Fındık bahçelerinin yüzde 95’i ömrünü tamamladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 15:54

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: Fındık bahçelerinin yüzde 95’i ömrünü tamamladı

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA) - GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık tarımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Doğu Karadeniz’deki bahçelerin yüzde 95’i ömrünü tamamladığını ifade eden Karan, "Bunun için acilen devlet politikası uygulanması ve yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Türkiye’de son yıllarda fındık rekoltesinde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. 2014 yılında yaşanan don afetinin ardından o yıl 300 bin ton civarında rekolte oluştuğunu ifade eden Karan, “2015’de 700 bin tona çıksa da 2016 yılında 400 bin tonlarda ürün oldu. Bunun nedeni bölgede son yıllarda kendini aşırı şekilde gösteren külleme hastalığı yaşandı. Bu hastalık nedeniyle fındıklar dökülüyor ve dallar kuruyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklim şartları olumsuz seyrediyor. Bunlar rekolteyi olumsuz etkiliyor” dedi.

“FINDIK AĞAÇLARI YAŞLI”

Türk çiftçisi için ‘Çok çalışmıyor’ diye düşünmemek gerektiğine dikkat çeken Karan, şöyle konuştu:

“Çünkü bölgemizde yaşanan aşırı sıcaklık, don ve fırtına nedeniyle üründe düşüşler yaşanıyor. Türkiye’de fındık tarımı 0-1000 rakım arasında, ancak İtalya ve diğer fındık üreten ülkelerde 0-100 rakım arasında. Bu durum ürünün olumsuz hava şartlarından etkilenmemesine neden oluyor. Ancak yine İtalya’da önceki yılların yüksek rekoltesi yok. Orada da ülkemizde de fındık ağaçların yaşlı olması rekolteyi etkiliyor. Avrupa’da da son yıllarda dönüm başına yüksek rekolte görülmüyor”

“YAŞLI FINDIK AĞAÇLARI YENİLENMELİ”

Türkiye’de birçok çiftçinin fındık tarımını atadan ve dededen kalan yöntemlerle yaptığını vurgulayan Karan, “Bu da ürünü etkiliyor. Fındık ağaçlarının yaşlanması ve aynı köklerle devam etmesi de ürünü etkiliyor. Artık modern tarımın gerekliliği yapılmalı, en baştan kökler yenilenmeli. Yaşlı fındık ağaçlarının sökülerek yenilenmesi rekolteyi artıracağı gibi kaliteyi de artıracak. Doğu Karadeniz’deki bahçelerin yüzde 95’i ömrünü doldurdu. Bunun için acilen devlet politikası uygulanması gerekiyor. Çünkü üretici fındık bahçelerini söktüğü zaman 7 yıl mahsul alamayacak. Gelir olmayınca da köyler boşalacak. Üreticinin bir yıl geçimini sağlayacak destek her yıl verilirse bahçelerimiz yenilenmiş olacak” ifadelerini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!