Fındık üreticilerine küllenme ile mücadele için pulverizatör dağıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Fındık üreticilerine küllenme ile mücadele için pulverizatör dağıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 16:18

Fındık üreticilerine küllenme ile mücadele için pulverizatör dağıtıldı

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/TİREBOLU, (Giresun), (DHA) - GİRESUN Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası, fındıkta yaşanan külleme hastalığıyla mücadele için pulverizatör dağıttı.  

Tirebolu Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak, Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın ve muhtarların katıldığı toplantıda 12 pulverizatörün dağıtılması sonrasında Balçıkbelen köyünde üreticilere ilaçlama uygulamalı olarak gösterildi.

Açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, 2013 yılından bu yana fındıkta külleme hastalığının görülmesinin ardından ürün kayıpları yaşandığını anlattı. Hastalığın bahçelerin yüzde 50’sine kadar yayılabildiğine dikkat çeken Angın, "Bunlar fındık ağaçlarının kendini yenilemesini de engelliyor. Sürgünlere de olumsuz etkisi var, bu anlamda külleme hastalığıyla mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor. İlaçlarla ve kültürel tedbirlerin uygulanmasıyla mücadele şart. İlaçlama da bu mevsimde 20-25 günde bir  tekrarlanmalı” dedi. Angın, “Basit bir hastalıktır ama ilaçlama yapıldığında ortadan kaldırabileceğimizi düşünmekteyiz. Özellikle içinde bulunduğumuz zaman diliminden itibaren ilaçlama yapılması gerekiyor. Tirebolu Ziraat Odası başkanlığı bir etkinlik başlattı, çiftçilere dağıtılmak üzere pulvarizetör temin etti. Vatandaşlarımız bunları kullanacak” diye konuştu.

Giresun İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman da, ilk etapta 12 makineyi üreticilere dağıttıklarını ve bunu fındık bahçesi bulunan üreticilerin dönüşümlü olarak kullanacaklarını söyledi. İlerleyen günlerde her köye bir makine vermeyi planladıklarını kaydeden Yaman, şunları söyledi:

“Her 5 köy bir makine veriyoruz. Amacımız toplu mücadeleyi gerçekleştirmek ve bu hastalıktan, bu illetten kurtulmaktır. Toplu mücadele yapıldığı takdirde bu hastalıktan kurtulacağımızı ve ürün kaybımızın olmayacağını belirtmek istiyorum."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!