Türkiye'deki olaylar Suriye ile ilişkili

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki olaylar Suriye ile ilişkili
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 11:46

Türkiye'deki olaylar Suriye ile ilişkili

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, Oğuzeli Meslek Yüksekokulu'nda 'Suriye Meselesi' konulu konferans verdi. Suriye'de meydana gelen olayların tesadüfen ortaya çıkmadığını, altında çok büyük amaçlar yattığını belirten Prof. Dr. Bayraktar, "Ülkemizde meydana gelen olaylar ile Suriye'de meydana gelen olaylar arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. 15 Temmuz hadisesi Suriye meselesiyle doğrudan ilgilidir" dedi.

Milletlerin coğrafyalara hakim olduklarını sandıklarını ancak aslında coğrafyaların milletlere hakim olduğunu söyledi. Türkiye'nin Suriye'deki olaylarla ilgilenmeli mi şeklindeki sorunun yanlış olduğunu, güvenlik ve huzuru doğrudan etkileyen bir olaya müdahil olunmasının gerekliliğini vurgulayan Bayraktar, Suriye'nin jeopolitik konumu sebebiyle tarihin ilk dönemlerinden beri büyük mücadelelere sahne olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Bayraktar, tarihteki ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın Hititliler ile Mısırlıların Suriye'ye hakim olma mücadelesinden doğduğunu da dile getirerek, "Persler, Asurlular gibi bir çok uygarlık Suriye'ye hakim olmaya çalışmıştır. Müslüman Türk Hükümdarı Süleyman Şah ve Sultan Alparslan'ın oğlu Tutuş Suriye'de savaşmıştır. Benzer şekilde iki Müslüman Türk devleti olan Osmanlılar ve Memlüklüler Suriye'de savaşmıştır. Bu yüzden Suriye'de huzur ve barışın sağlanması Türkiye'de huzur ve barış içinde yaşamamız için şarttır. Gaziantep'te huzur ve barış içinde yaşamamızın şartı Halep'te huzur ve barışın sağlanmasıdır" diye konuştu.

Prof. Dr. Bayraktar, Suriye'den gelen göçmenler konusundaki tepkileri haklı bulmadığını belirterek, şöyle dedi:

"1920 yılında 11 milyon olan nüfusumuz üzerine 3 milyon mülteci aldık ve herhangi bir sorun ortaya çıkmadı. Türk milleti kendisine sığınan insanlara tarih boyunca kucak açmıştır. Bizim en büyük zenginliğimiz farklılıkları tek bir potada eritebilme gücümüzdür. Suriyeli mülteciler de zamanla ülkemize uyum sağlayacaktır. ABD yıllarca besleyip muhafaza ettiği Fethullah Gülen'e 15 Temmuzda Türkiye'yi bölme ve parçalama görevi vermiştir. Türkiye, Suriye'ye dönüştürülmeye çalışılmıştır. Hendek kazanlarda bu amaçla hareket etmişlerdir. Ancak halkımız tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda verilen mücadele gibi bu girişimi boşa çıkarmış, Sevr Antlaşmasını yeniden tarihe gömmüştür."

Konferansın sonunda Prof. Dr. Bayraktar, tarihi tekerrür ettirmemek için tarihi iyi bilmek gerektiğini söyleyerek, öğrencilere tarihi öğrenmeleri ve sorgulamaları tavsiyesinde bulundu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!