Şeker hastalığından ameliyatla kurtulmak mümkün

Güncelleme Tarihi:

Şeker hastalığından ameliyatla kurtulmak mümkün
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2018 10:24

Şeker hastalığından ameliyatla kurtulmak mümkün

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Anka Hastanesi tarafından diyabet hastalığına karşı farkındalık yaratmak ve metabolik cerrahi ile ilgili bilgi vermek amacıyla bir alışveriş merkezinde stant açıldı.

Standı ziyaret eden vatandaşlarla tek tek ilgilenen Özel Gaziantep Anka Hastanesi sağlık çalışanları diyabet, diyabetin belirtileri, diyabetten korunma yöntemleri ve metabolik cerrahi konusunda ziyaretçilere bilgiler verdi. Standı ziyaret edenlere ayrıca bilgilendirme broşürleri de dağıtıldı.

Diyabetin tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Olcay Arıcı, çok sayıda kişi hasta olduğunu bilmeden uzun yıllar yaşyadığını belirterek, bu konuda herkesi testlerini düzenli yapmaya davet etti. Çok su içme, ağız kuruluğu, sürekli açlık hissi, kaşıntılı ve kuru bir cilt, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yaraların geç iyileşmesi, görme bozuklukları gibi belirtilerle karşılaşan kişilerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerektiğini belirten Arıcı; özellikle belirtileri genellikle yavaş ortaya çıkan tip 2 diyabetin tedavi edilmez ise ölüme bile yol açabileceğini kaydetti.

Tip 2 diyabet hastalığında en etkili tedavinin metabolik cerrahi yöntemi olduğunu söyleyen Op.Dr. Arıcı şu bilgileri verdi:

"Şeker hastalığının tedavisinde beslenme şekli değişikliği ve ilaç kullanımı yetersiz kalabilirken, insülin tedavisi de hastalığa geçici çözümler sunmaktadır. Oysa metabolik cerrahi yöntemi ile hastalık kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir. Ameliyat sonrası hem hastalıktan hem de mahkum oldukları ilaç ve insülinden kurtulan hastaların yaşam kaliteleri artmaktadır. Metabolik cerrahi yöntemi sadece tip 2 diyabet hastalarına uygulanabilmektedir. Çünkü, tip 2 diyabette insülin üretimi olmasına rağmen vücut bunu kullanamaz. Biz, ameliyatla vücudun kendi ürettiği insülini doğru ve yeteri kadar kullanmasına yardım ediyoruz. Tip 1 diyabette ise insülin üretimi hiç yoktur. Bu nedenle tip 1 diyabet hastalarına bu operasyon yapılamıyor."

Ameliyata karar vermeden önce hastaların Anka Hastanesi'nde metabolik cerrahi ekibi tarafından ayrıntılı bir incelemeden geçirildiğini belirten Op. Dr. Olcay Arıcı; "Bize başvuran hastalarda öncelikle pankreasın insülin üretme kapasitesi ve aktivitesi için C peptit ve insülin açlık ve tokluk miktarına, ayrıca diğer biyokimyasal tetkiklere bakıyoruz. Ameliyata tetkiklerin değerlendirilmesi sonucu karar veriyoruz. Diyabet ameliyatını laparoskopik (kapalı) olarak yani karın bölgesine uzun bir kesme işlemi yapılarak değil, küçük delikler açarak yapıyoruz. Bu nedenle hasta ameliyatın ardından 5 gün gibi kısa bir süre sonra taburcu edilerek sosyal yaşama katılım sağlayabiliyor. Ameliyat olan hastalarımız diyabet ile beraberindeki birçok metabolik sorundan da kurtulmuş oluyor" diye konuştu

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!