Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Güncelleme Tarihi:

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 12:39

- Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Malatya'daki şehitliklerde tören düzenlendi

Haberin Devamı

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Malatya'da ''Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı'' dolayısıyla tören düzenlendi.

Gaziantep Asri Mezarlığı'ndaki şehitlikte düzenlenen törende, Vali Ali Yerlikaya, 5. Zırlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Durdu Yetkinşekerci, Şehtilik Anıtı'na çelenk koydu. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından askerler tarafından saygı atışı yapıldı.

Şehitlik defterini imzalayan Vali Yerlikaya, burada yaptığı konuşmada, 18 Mart 1915'te tarihte eşine rastlanmayacak bir kahramanlık sergilendiğini kaydetti.

"Çanakkale Geçilmez" diyerek yedi düvele meydan okuyan bu milletin her ferdinin, gerektiğinde kendisine tevdi edilen kutsal değerlerin savunulmasında gözünü kırpmadan can vermeyi onurlu bir görev saydığını ifade eden Vali Yerlikaya, "Devletimiz ve aziz milletimizin yıkıcı ve bölücü her türlü mihrakın hain planlarına karşı mücadelesi kararlılıkla sürecek, bu niyet sahipleri asla emellerine muvaffak olamayacaklardır." dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep Müftüsü Ahmet Çelik tarafından okunan duanın ardından şehit mezarları ziyaret edilerek, yakınlarına karanfil verildi.

Tören Yeşilkent Mezarlığı Şehitliği'nde devam etti.

- Adıyaman

Adıyaman'da Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı nedeniyle program düzenlendi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Vali Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Koyuer, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, kamu kurum müdürleri, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Adıyaman Anadolu Lisesi tarafından organize edilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Okul Müdürü Abdulkerim Işık, açılışta yaptığı konuşmada, 18 Mart'ın sadece şanlı tarihin değil insanlık tarihinin en önemli zaferi olduğunu söyledi.

Çanakkale zaferinin herkesin gönlünde ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Işık, bu destanın bu milletin birlik ve beraberliğinin en önemli destanı olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Yarbay Gurbet Keskin de Çanakkale Zaferi'nin önemini anlatarak, destanın kahramanlarını anlattı. Yapılan konuşmaların ardından okulun öğrencileri tarafından oratoryo gösterisi sunuldu. Gösteri esnasında şehit aileleri gözyaşlarına hakim olamadı.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Şeyhadil Mezarlığı'ndaki şehitlikte düzenlenen törende Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 5. Zırlı Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay Uzay Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şehitlik anıtına çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından askerler tarafından saygı atışı yapıldı.

Haberin Devamı

Şehitlik defterini imzalayan Vali Güvençer, burada yaptığı konuşmada, şehitleri tarihe abidevi ve efsanevi bir yankı ile geçmiş kutlu bir zaferin yıl dönümünde, muzafferiyet duygusunun yüreklere yüklediği büyük çoşku ve mutluluk ile birlikte değerli şehitleri gururlu bir hüzünle anılan müstesna bir günde olduklarını belirtti.

Okunan duanın ardından şehit mezarları ziyaret edilerek, karanfil bırakıldı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde devam eden törende ise Teğmen Burak Aras ve Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi Müdürü Vural Gök'ün günün önemini anlatan konuşmasının ardından, Çanakkale adlı tiyatro ve sunum yapıldı.

Törene, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri İlker Çitil ve İmran Kılıç ile şehit yakınları, gaziler ve diğer ilgililer katıldı.

- Malatya

Haberin Devamı

Malatya'da Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Şehir mezarlığındaki Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından anıta çelen sunuldu.

Şehitlik özel defterine yazdıklarını okuyan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, milletin birliği ve aziz vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerin manevi huzurunda olduklarını belitti.

Malazgirt ile başlayan Çanakkale ile devam eden Kurtuluş Savaşı ile nihayetlenen şanlı destanın Türk milletinin inanç, cesaret mertlik ve yiğitlik abidesi olduğunu kaydeden Kamçı, "Necip milletimiz aziz vatanımızın yılmaz bekçisi olduğunu Sarıkamış'tan, Gelibolu'ya, Karadeniz'den Akdeniz'e kadar Anadolu coğrafyasına ilahi bir mühür gibi nakış nakış işlemiştir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Çanakkale Savaşı'nda askerlere verilen buğday çorbası ikram edildikten sonra şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde devam eden törende de Garnizon Komutanlığından Piyade Yüzbaşı Kemal Keskin ile İl Emniyet Müdürlüğünden 4. Sınıf Emniyet Müdürü Kenan Uysal Çanakkale Savaşı'nı anlatan sunumu birlikte yaptı.

Sunumda düşman kuvvetlerinin 107 parça gemiyle boğazı geçerek, Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmaya çalışması ve mağlubiyeti anlatıldı.Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden oluşan koro Çanakkale Türküsü'nü seslendirdi.

Programa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, kamu kurum kuruluş amirleri, şehit ve gazi yakınlarıyla vatandaşlar katıldı.

Kongre merkezinde Çanakkale fotoğrafları da sergilendi.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa'da "Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı" nedeniyle tören düzenlendi.

Şehitlik Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan ilk tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitlerin anısına silah atış yapıldı, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve beraberindeki protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfil bırakıldı, fidan dikti.

Ardından Milli Eğitim Konferans Salonuna geçen Vali Küçük ile beraberindekilere öğrenciler, içinde kepek ekme ile kuru üzümün bulunduğu poşetleri dağıttı.

Salon girişinde hazırlanmış çadırda Çanakkale destanın anlatan sergiyi gezen Küçük, öğrencilerin Çanakkale Savaşı'nda yaşananları canlandırıldığı gösteriyi izledi.

Burada düzenlenen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okundu, günün anlam önemini anlatan sinevizyon gösterimini yapıldı.

Vali Küçük, törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tevcih edilen "Devlet Övünç Madalyası"nı Hakkari'de yıldırım isabet etmesi sonucu şehit olan Piyade Uzman Onbaşı Habip Şahin'in ailesine takdim etti.

Küçük, vatan için şehit olmuş şehit yakınlarının mübarek birer emanetleri olduğunu belirterek devlet ve millet olarak her zaman onları yanında olacaklarını söyledi.

Törene, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Leven Çelik, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgenaral Metin Alpcan ile merkez ilçe belediye başkanları, gaziler ve şehit yakınları katıldı.

- Kilis

Kilis'te 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Kilis Belediyesi Asri Mezarlığı'nda düzenlenen törende Atatürk Anıtı önüne çelenk konuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Kilis Valiliği, Kilis Belediyesi ve Garnizon Komutanlığınca şehitliğe çelenk bırakıldı.
Törene Vali Süleyman Tapsız, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Gökhan Şahin, Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehit ve gazi yakınları katıldı.

Daha sonra Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezi'nde devam eden programda, Çanakkale Savaşı'na ait görsellerin yer aldığı slayt gösterisinin ardından Türküler eşliğinde Çanakkale konulu hikayeler ve “Harman Yeri 1915” adlı tiyatro oyunu sergilendi.

Jandarma Üsteğmen Mümtaz Çetin, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı'nı idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Şiirlerin okunmasının ardından resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!