Pamuk üreticisi desteğin artırılmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Pamuk üreticisi desteğin artırılmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 11:55

- Güneydoğu Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği Başkanı Bingöl: - "Türk pamuk üreticisinin üretime devam edebilmesi için kilogram başına verilen 22 sent desteğin, 40 sente çıkarılmasını istiyoruz"

Haberin Devamı

GAZİANTEP (AA) - ADEM YILMAZ - Güneydoğu Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği Başkanı Burhan Cahit Bingöl, Türk pamuk üreticisinin üretime devam edebilmesi için kilogram başına verilen 22 sent desteğin, 40 sente çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem rekolte hem de kalitenin yüksek olacağına dair öngörülerinin dünya pamuk ticaretinin sanal oynamalarıyla altüst olduğunu belirtti.

Uluslararası piyasalarda fiyatların aşağılarda olacağını tahmin ettiklerini aktaran Bingöl, buna rağmen hem verimin, hem de kalitenin yüksek olmasının, Türk çiftçisini ve Türk sanayicisini uluslararası piyasada ayakta tutacağını öngördüklerini ifade etti.

Bu öngörünün çeşitli nedenlerle değiştiğine dikkati çeken Bingöl, ülkelerin pamuk üreticisini uluslararası dış pazarlara karşı koruduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Hem iç, hem de dış pazarların bu şekilde organize edildiğini dile getiren Bingöl, "Ülkeler çiftçisini korumasa, tamamen açık piyasa olsa, kurallar Dünya Ticaret Örgütü'nün önerdiği şekilde olsa ülkeler ortak rekabet ortamına girecek ve doğal olarak bu rekabette hiç kimseyi suçlama gereği hissetmeyeceğiz" dedi.

Pamuğun para etmediği dönemlerin ardından pamuk ekiminin yapılmadığını hatırlatan Bingöl, bunun da yanlış olduğunu, bu düşünceyle hareket eden çiftçinin zarar ettiğini kaydetti.

Pamuk çiftçisinin planlamadan tohumlamaya kadar desteklenmesi gerektiğine işaret eden Bingöl, şöyle konuştu:

"Türk pamuk çiftçisinin para kazanmadığı senelerde ne tüccar, ne sanayici, ne de Türk tekstilcisi para kazanabilir. Bu nedenle Türk pamuk üreticisinin üretime devam edebilmesi için kilogram başına verilen 22 sent desteğin 40 sente çıkarılmasını istiyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!