İşitme engelli aileler, bebeklerinin ağladığını artık hissedecek

Güncelleme Tarihi:

İşitme engelli aileler, bebeklerinin ağladığını artık hissedecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 10:23

İşitme engelli aileler, bebeklerinin ağladığını artık hissedecek

Haberin Devamı

Ahmet SOYODOĞAN/GAZİANTEP,(DHA)- GAZİANTEP'te, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 'Bebekler ağlamasın' projesi kapsamında, işitme engelli çiftlerin, bebekleri ağladığında haberdar olmalarını sağlayan sistem 60 ailenin evine yerleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı tarafından kentte yaşayan işitme engelli ailelerin 0- 4 yaş arası bebekleri ile iletişim sorunlarını aşmak, bebekleri ağladığında haberdar olmalarını sağlamak amacıyla 'Bebekler ağlamasın' isimli proje başlatıldı. Proje kapmasında işitme engelli ailelere bebeklerinin durumlarından erken haberdar olmalarını sağlayan sesli, titreşimli ve ışıklı bebek sesi algılayıcı telsiz ile evlerine misafir geldiğinde fark etmelerini sağlayan lamba yerleştirildi.
Projenden yararlanan aileleri ziyaret eden Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, bu sistemin Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te hayata geçtiğini belirtti. Sistem sayesinde anne ve babaların bebeklerinin ağladığı durumlarda erkenden haberdar olduğun söyleyen Çelebi,  bugüne kadar 60 ailenin evine bu sistemden yerleştirildiğini ve kentte başvuru yapan tüm ailelerin evlerine bu sistemin yerleştirileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"'Bebekler ağlamasın' projesi ile işitme engellilerimizin hayatına küçük bir teknolojik dokunuş yaptık. Bu proje sayesinde işitme engelli ailelerimiz hem çocukları ağladığında haberdar olacaklar hem de misafirleri gelip kapı zilini çaldığında zilin çaldığını gösteren ışıklı sistem sayesinde onların hayatını kolaylaştırıyoruz. Bu proje Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in talimatıyla 6 ay önce hayata geçti. Bizde bugün cihazın ailelerimizin hayatına sağladığı kolaylıkları görmek için 2 ailemizin evini ziyaret ettik. Ailelerimiz cihazdan son derece memnun, inşallah kent genelindeki tüm işitme engelli ailelerin evlerine bu cihazdan yerleştireceğiz."
İşitme engelli çift Büşra ve Erkan Büyükekmekçi cihaz sayesinde hayatlarının kolaylaştığını ifade ederek, "3 ay önce dünyaya gelen bebeğimiz Asya başka bir odada ağladığında haberimiz olmuyordu. Bu yüzden bebeğimin yanından ayrılamıyorduk. Büyükşehir Belediyesinin böyle bir cihaz dağıttığını öğrendik ve başvuru yaptık. Cihazı gelip eve kurdular ve cihaz sayesinde çok rahatladık. Artık mutfakta ya da diğer odalarda iken Asya ağladığında cihaz sayesinde fark ediyorum. Ayrıca kapı zili çaldığında fark etmiyorduk. Şimdi zil çaldığında ışık yanıyor kapıyı açıyoruz ve misafirlerimiz kapıda kalmıyor" dedi.
İşitme engelli Fatma Çubuk ise cihazla birlikte çocuğu ağladığında erken haberdar olduğunu ifade ederek, "Oğlum Murat 2 yaşında hem işitsel hem zihinsel engelli, yanından ayrılamıyordum.  Cihaz sayesinde çok rahatladım, mutfakta veya diğer odalarda iş yaparken aklım tedirgin olmuyorum. Cihaz titrediğinde hemen geliyorum. Bu cihaz gelene kadar eşimle nöbetleşe uyuyorduk ve çoğu zaman uykusuz kalıyorduk. Şimdi böyle bir problemimiz kalmadı.  Ayrıca kapı zil çaldığında duymuyorduk misafirlerimiz çoğu zaman geri dönüyor veya kapıda kalıyordu. Şimdi ışık yandığında kapıyı açıyoruz ve misafirlerimiz kapıda kalmıyor" diye konuştu.
​FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!