Bel Ve Boyun Ağrılarının Nedeni Yanlış Duruş

Güncelleme Tarihi:

Bel Ve Boyun Ağrılarının Nedeni Yanlış Duruş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 19:12

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (HKÜ) SAĞLIK BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU (SBYO) FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ÖĞR. GÖR. UZMAN FİZYOTERAPİST BEGÜMHAN TURHAN, BEL VE BOYUN AĞRILARIMIZIN NEDENLERİNİN BAŞINDA GELEN “YANLIŞ POSTÜR (DURUŞ)” İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU. GÜNLÜK HAYATTAKİ DURUŞUMUZ DOĞRU OLMADIĞINDA, OMURGAMIZI OLUŞTURAN OMURLARIN YANLIŞ DİZİLİMLERİ SONUCU HASARLAR OLUŞABİLECEĞİNİ İFADE EDEN UZMAN FİZYOTERAPİST BEGÜMHAN TURHAN, “ÖZELLİKLE OFİS ÇALIŞANLARINDA, BAŞIN ÖNE DOĞRU KAYDIĞI BİR POSTÜR; BOYUN, SIRT VE BELE AİT PROBLEMLERE ZEMİN HAZIRLAMAKTA” DEDİ.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Uzman Fizyoterapist Begümhan Turhan, bel ve boyun ağrılarının nedenlerinin başlıca sebeplerinden bir tanesinin duruş yanlışlığı olduğunu söyledi.
Günlük hayattaki duruşumuz doğru olmadığında, omurgamızı oluşturan omurların yanlış dizilimleri sonucu hasarlar oluşabileceğini ifade eden Uzman Fizyoterapist Begümhan Turhan, “Özellikle ofis çalışanlarında, başın öne doğru kaydığı bir duruş, boyun, sırt ve bele ait problemlere zemin hazırlamakta” dedi.
Turhan "Postür (duruş), günlük hayattaki oturma, ayakta durma ve yatış pozisyonlarımızdaki duruşumuzu ifade eden bir kelimedir. Anatomik açıdan "İyi Postür” denildiğinde, “minimum çaba ile vücutta maksimum yeterliliği sağlayan duruş akla gelmelidir”. Günlük hayattaki Postürümüz doğru olmadığında, omurgamızı oluşturan omurların yanlış dizilimleri sonucu hasarlar oluşabilir. Boyundan başlayıp, sırt, bel ve kuyruk sokumunu oluşturan omurgamızın herhangi bir seviyesindeki problem diğer bölgeleri de etkileyecek ve kişinin fonksiyonlarının bozulmasına neden olacaktır. Elbette başka nedenlerle de bel veya boyun ağrısı olabilmektedir. Ancak, hangi nedenle olursa olsun insanların çoğu tedavi olsa dahi benzer problemler tekrarlayabilmektedir. Tekrarlamanın en önemli nedenlerinden biri; ne kadar tedavi alınırsa alınsın “Yanlış Postür” ile günlük hayata devam ediliyor olması şikayetleri bir kısır döngü haline getirmektedir” şeklinde açıklamalara yer verdi.
MASA BAŞINDA ÇALIŞANLARA ÖNERİLER
Masa başında çalışanlara önerilerde bulunan Turhan, “Özellikle ofis çalışanlarında, başın öne doğru kaydığı bir Postür; boyun, sırt ve bele ait problemlere zemin hazırlamaktadır. Ayrıca bu bozukluk zaman içerisinde yuvarlak omuzun oluşmasına neden olur. Bu dengesizlik tüm omurga boyunca devam ederek vücudun normal eğriliklerinde aşırı değişikliklere neden olmaktadır (örneğin; sırttaki kamburluğun artması veya beldeki çukurlukların artması veya kaybolması, boyunda olması gereken eğriliğin düzleşmesi veya aşırılaşması gibi). Korunma mekanizması olarak en etkili yöntem bu yanlış duruşların engellenmesidir. Özellikle masa başı çalışanlarda omurga ile ilgili düzeltme ve germe egzersizleri düzenli bir şekilde uygulanmalıdır” dedi.
“DOĞRU OTURMA POZİSYONU NASIL OLMALI”
“Peki, doğru oturma pozisyonu nasıldır?” sorusuna cevap veren Turhan, “Doğru oturma pozisyonu, bele en az yük binen pozisyondur. Oturma sırasında omurganın olması gereken eğrilikleri korunmalıdır. Bu eğrilikler, boynun ve belin içe doğru bir kavis, sırtın ise dışa doğru olan eğriliğidir. Bunları korumak için dik durmak şarttır. Dik durmak için de boyun, sırt, göğüs, bel ve karın kaslarının kuvvetli olması gerekir. Sürekli oturarak, pasif bir hayat sürerek bir insanın kaslarını kuvvetli tutabilmesi mümkün değildir. Zayıflayan kaslar yer çekimine karşı vücudu koruyamaz ve omurganın normal eğriliklerinin bozulmasına yol açar. Bunu önlemek için kasları kuvvetlendirici egzersizler günlük hayatın bir parçası haline gelmelidir. Ayrıca ergonominin desteklenmesi, çalışma esnasında kısa aralıklı molaların verilmesi, masa başı oturma şekline dikkat edilmesi önemlidir. Bel ve boyun ağrılarına yakalanmamak için oturma pozisyonumuz dengeli olmalıdır. Bu pozisyon, kalça ve dizin 90 derecede, bacakların nispeten açık olduğu konumdur. Otururken sırt dik pozisyonda tutulmalıdır. Ayaklar altına bir basamak koyarak oturulması doğrudur. Derin ve yumuşak koltuklara oturmamalı, kolları destekleyecek yeri olan, arkalığı en az omuz hizasına kadar gelen ve beli destekleyen sandalye ve koltuklar tercih edilmelidir. Bilgisayar karşısında çalışırken baş dik, bel ve kalçaların arka kısmı destekli, köprücük kemikleri yere paralel olmalıdır. Bunların yanı sıra masa başında yapılabilecek basit egzersizler de vardır. Her saat başı mola verip 5-10 dakika egzersiz yapılması da fayda sağlar. Avrupa ve Amerika’da “back school” ve “neck school” denilen bel-boyun okulları vardır. Bu okulların amacı insanları anatomi, fizyoloji, biyomekanik, egzersiz ve doğru pozisyonlar ile ilgili eğitip, bu tür rahatsızlıklara daha yakalanmadan onları bilgilendirmektir. Korunmayı erteleyerek, ağrılı günleri beklememek gerekiyor. Yapmanız gereken, size uygun egzersizleri fizyoterapistinize danışarak öğrenmenizdir. Doğru egzersizler ve omurga koruma yöntemleri ağrıları belirgin ölçüde azaltacaktır” ifadelerine yer verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!