Akademisyen Şenel'in sergisi Ankara'ya taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Akademisyen Şenelin sergisi Ankaraya taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 10:12

Akademisyen Şenel'in sergisi Ankara'ya taşınıyor

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Şenel tarafından hazırlanan, 'Gözetle-Me!' sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğüne bağlı Hasan Rıza Sergi Salonu'nda Ankaralı sanatseverlerle buluşturuyor.

İnsanoğlunun varoluşundan beri davranış biçimlerinden biri olagelen 'gözetleme' eylemi, başkalarının hayatlarından örülü bir yaşam öyküsünün ana teması olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şenel, özünde ahlâk sınırları dışında yer alan gözetlemenin masum gösterilmiş hâlleri de çeşitli örneklerle karşımıza çıktığını ifade ederek şöyle dedi:

"Düşmanını gözetleyen askerin kutsal mücadelesi, yaşama ve yaşatma mücadelesidir. Rakibini gözetleyen esnafın mücadelesi, insanî hırslarının ve belki kaliteli yaşamayı, yaşamaya yeğ tutuşunun meyvesidir. Oyuncular oyuncuları, ressamlar ressamları, şarkıcılar şarkıcıları gözetler. Modacılar modacıları hatta mankenler mankenleri gözetler; bir santimetre daha ince bel, daha pürüzsüz bir cilt çok şey demektir. Kimi gözetlenesi özel hayatlar birileri tarafından önlenemez bir arzu ve itina ile uluorta ifşa edilir. Bu ne ihtiras. İnsanoğlu, hayatını ve hayatına yön veren her şeyi başkalarına ve bu başkalarının belirlediği normlara teslim ettiğinde özgür yaşamına veda etmiş gibidir artık."

'Gözetle-Me!' sergisinin, çırılçıplak üzerimize çöken bu gerçek hikâyeyi gerçekdışı ve esprili bir anlatımla soyutlamalar yaparak yorumladığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Şenel, “Seri, gözetleme olgusuna odaklanarak, kapalı kapılar ardında dönüp duran olayları gözetleyenlerin gözünden yansıtırken, izleyen belki de tuvalin içinden bir grup sıra dışı figürün 'gözetleme!' haykırışlarını duyacak, gözetleme pencerelerinin içine ve dışına konuşlandırılan bu figürlerin bazen gözetleyen rolüne bürünüşlerine bazen de sırf gözetlendikleri için birtakım absürt hâllere girerek gözetlenmenin keyfini çıkarışlarına tanıklık edecektir" şeklinde konuştu.

Sergi 30 Mart ile 9 Nisan 2016 tarihleri arasında gezilebilecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!