FESİH ŞARTINA DİKKAT EDİN!

Güncelleme Tarihi:

FESİH ŞARTINA DİKKAT EDİN
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2022 10:30

Devre mülk ya da devre tatil sözleşmeleri uygulamada tüketicilerin en çok problem yaşadığı sözleşme türlerinden. Devre mülk mağdurları, sözleşme imzaladıktan sonra en kısa sürede noter aracılığı ile cayma haklarını kullanabilir.

Haberin Devamı

DEVRE mülk kişinin ilgili yapıyı yılın belirli bir döneminde ve 15 günlük süre ile kullanımını sağlayan paylı mülkiyet çeşididir.

Devre mülk sözleşmesi ise bu paylı mülkiyetin kişiye geçirilmesini sağlayan sözleşme türüdür.

Devre mülk sözleşmesi, özellikle son zamanlarda daha çok gündeme gelen bir sözleşme olmakla birlikte, tüketicilerin çoğunlukla agresif satış yöntemleri ile ikna edilmesi nedeniyle imzalandıktan sonra devre mülk sözleşmesinin iptali için çaba gösterdiği bir sözleşmedir.

Devre mülk ya da devre tatil sözleşmeleri uygulamada tüketicilerin en çok problem yaşadığı sözleşme türlerindendir.

Şöyle ki tüketiciler ücretini ödedikleri yeri dahi görmeden maketler veya örnek odalar gösterilerek saldırgan satış yöntemleriyle baskı altına alınmaktadır.

Tüketiciler bu şekilde detaylıca düşünme fırsatı verilmeden sözleşmeleri imzalamaya yönlendiriliyor.

Çoğu zaman belli bir meblağ peşin verilmekte ve kalanı ise senede bağlanmaktadır. Devre mülk yönetmeliği kapsamında sözleşme kurulmadan önce satıcılar bazı hususlar hakkında tüketicileri bilgilendirmekle yükümlü.

Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde tüketici cayma hakkını kullanarak sözleşmeden dönebilecek başka bir ifadeyle devre mülk sözleşmesinin iptali sağlanır.

Devre mülkün kurulduğu tapu kütüğünde ilgili taşınmazın beyanlar hanesinde belirtilir. Devre mülk sözleşmesi, ilgili tapu kütüğüne işlenmezse sözleşme geçerli olmaz.

Başka bir ifadeyle sözleşmenin geçerli olabilmesi resmi senetle beraber bütün hak sahiplerince imzalanmış devre mülk sözleşmesinin tapu müdürlüğüne sunulmasına bağlıdır.

Bu kapsamda ön ödemeli devre tatil sözleşmelerinde tüketici hiçbir gerekçe göstermeden devir ya da teslim tarihine kadar sözleşme bedelinin yüzde 2’lik kısmını ödeyip sözleşmeyi feshedebilir.

Uzun süreli devre tatili sözleşmelerinde ise tüketici, ilk iki taksiti ödedikten sonra üçüncü yıldan itibaren her taksite ilişkin ödeme bildirimi aldıktan sonra 14 gün içinde sözleşmeyi feshedebilir.

Devre mülk mağdurları ne yapmalı? Mağdurlar devre mülk sözleşmesini imzaladıktan sonra en kısa sürede noter aracılığı ile cayma haklarını kullanmalı.

Ancak belirli durumlarda bu süre bir yıla uzamaktadır. Ancak devre mülk sebebiyle ihtarname çekilmesi, sonrasında dava dilekçesinin hazırlanması, davanın yürütülmesi süreçleri oldukça karmaşık ve teknik meselelerdir. Yapılacak bir hata ciddi hak kayıplarına sebep olabilir. Devre mülk hukuku alanında uzman bir avukattan profesyonel destek almaları menfaatlerine olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!