Türkçe Yaz Okulu Kapsamında Eğitim Gören Öğrenciler Vali Tuna’yı Ziyaret Etti

Güncelleme Tarihi:

Türkçe Yaz Okulu Kapsamında Eğitim Gören Öğrenciler Vali Tuna’yı Ziyaret Etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 16:22

TÜRKÇE YAZ OKULU KAPSAMINDA EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLER VALİ TUNA'YI ZİYARET ETTİ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği Türkçe Yaz Okulu Programı kapsamında, Türkçe eğitim gören öğrenciler, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’yla bir araya geldi.
Odunpazarı Bölgesi’ndeki Tiryakizade Kıraathanesi’nde 10 ülkeden gelen 33 öğrenciyle buluşan Vali Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından yapılan faaliyetleri anlattı. Vali Tuna, Yunus Emre’nin Eskişehirliler için çok özel bir kişi olduğunu dile getirerek, “Yunus Emre’nin sevgi şehri Eskişehir’de hepinizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Yunus Emre bütün insanlığa hitap eden bir şahsiyettir Haktan gelen mesajları insanlara aktarmaya çalışan bir gezgin. Yunus Emre’yi iyi anlamak için onun kitaplarını okumanızda fayda var. Onun bütün insanlığa vermek istediği mesajları kitaplarından anlayabilirsiniz. Yunus Emre’nin Eskişehir’de doğduğu ve burada öldüğü bilinmektedir” dedi.
“HEPİMİZ BU COĞRAFYADA BİRBİRİMİZE AKRABAYIZ”
Eskişehir’deki yerleşimin çok eski tarihlere dayandığını bildiren Vali Tuna, dünyanın değişik bölgelerinden Eskişehir’e göçüp gelen insanların yüzyıllardır kardeşçe yaşadığını kaydetti. Eskişehir’i Osmanlının ilk kurulduğu topraklar olarak nitelendiren Vali Tuna, Türk dünyasına ait milyonlarca insanın kardeş olduğunu bildirdi. Bütün Türk dünyasını teşkil eden ülkelerin ve bu ülkelerde yaşayan Türk insanın ortak bir kültüre sahip olduğunu ifade eden Vali Tuna, “Bizim ortak bir kültür mirasımız ve zenginliklerimiz var. Din birliği, dil birliği ve ortak bir takım gelenek ve göreneklerimiz var. Hepimiz bu coğrafyada birbirimize akrabayız” şeklinde konuştu. Vali Tuna, 2013 yılında yaşanan süreci anlatarak, “2013 yılında, Türk Dünyası Kültür Başkentliği yaşayan Eskişehir’de, Orta Asya’dan Balkanlara, aşağı yukarı 20-25 ülkeyle temas içerisine girdik. Türk dünyası ülkelerinden gelen insanımızı burada misafir ettik. Buradan da binlerce insanımızı oralara gönderdik. Bu süreçte birçok etkinlikler yapıldı” ifadelerini kullandı.
“KIRIMLI İSMAİL GASPIRALI’NIN ‘DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK’ SÖZÜNÜ ŞİAR EDİNDİK”
Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri bir sunum halinde öğrencilere aktaran Vali Tuna, Kırımlı İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” sözünü kendilerine şiar edindiklerini söyledi. Türk dünyası kültürüne Eskişehir olarak sahip çıkmaya devam edeceklerini belirten Vali Tuna, şunları söyledi:
“Farklı farklı dilleri konuşabiliriz, birbirimizi anlamayabiliriz ama gönlümüz aynı dili paylaşıyorsa, birbirimize olan sevgimiz, saygımız, desteğimiz, dayanışmamız varsa esas bizim için önemli olan budur. “Dilde Birlik, Fikirde Birlik, İşte Birlik” dedik. Yaptığımız işlerde ve çalışmalarda da hep bir araya gelmemiz gerekiyor. Bu ne demek? Bu üniversiteler arasında işbirliği demek. Bu, devlet kuruluşları, sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği demektir. Yine en önemlilerinden biri sanayi ve ticaretle uğraşan iş adamlarımızın birlikte iş yapmaları, yatırım yapmalarıdır. Birbirimizin kalkınmasına yardımcı olacağız. O yüzden, “Dilde Birlik, Fikirde Birlik, İşte Birlik” diyoruz. Bu, 100 yıl önce Kırımda yaşamış Rahmetli İsmail Gaspıralı’nın sözüdür. Bizde bugün bunu yapmaya çalışıyoruz. Herkes bunu yapmaya çalışsa herhalde yürüyen dostane ilişkilerimiz daha da güçlenir ve birbirimiz daha çok destek oluruz”
Sunumun ardından öğrencilerle sohbet eden Vali Tuna, öğrencilere Eskişehir hakkında çeşitli sorular sordu. Eskişehir’de çok güzel vakit geçirdiğini anlatan öğrenciler, Eskişehir’i çok sevdiklerini ve burada kendilerini hiç yabancı hissetmediklerini söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!