Madenciler, öğrenciler, ormancılar el ele fidan dikti

Güncelleme Tarihi:

Madenciler, öğrenciler, ormancılar el ele fidan dikti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2018 13:33

Madenciler, öğrenciler, ormancılar el ele fidan dikti

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR,(DHA)-  ESKİŞEHİR'de bulunan RHI Magnesita Eskişehir İşletmesi - Magnesit A.Ş maden çıkarılan sahaları tekrar ağaçlandırarak doğaya kazandırmaya devam ediyor.
İşletmede artık geleneksel hale gelen 'Çevre ve Ağaçlandırma Bayramı'nın 11'incisi yapıldı. Fidan dikiminden önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü öğrencileri maden sahasında teknik bir gezi yaptı. Manyezit madeninin çıkarılması ve işlenmesi aşamasını incelediler. Daha sonra fidan dikimi için bir araya gelindi. RHI Magnesita Eskişehir İşletmesi - Magnesit A.Ş. Genel Müdürü Ekrem Bulur konuklara hitaben bir konuşma yaparak şirket ve yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. "Yılda 72 milyon dolarlık ihracat yapan, alt işverenler ile birlikte bin civarı personeli olan bir şirketiz" diyen Bulur, "Ama artık uluslararası toplantılarda şirketin büyüklüğü ve karlılığı değil, doğaya ve sosyal yaşama ne katkı sağladığı konuşuluyor. Biz de Orman Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte 11 yıldır güzel bir geleneği devam ettiriyoruz. Maden çıkarılan sahaları tekrar verimli toprakla doldurarak ağaçlandırıyoruz. 2018 yılı biterken dikmiş olacağımız toplam 5 bin adet yeni fidan ile, 11 yılda can verdiğimiz ağaç sayısı 190 bin 650 adet olacak. Doğa bize toprak altında bir zenginlik vermiş. Madeni çıkaracağız ama doğayı da koruyacağız" ifadelerini kullandı.
Genel Müdür Ekrem Bulur öğrencilere de seslenerek, mesleğe başladıklarında çevreye duyarlı çalışacaklarının sözünü aldı.
Törene katılan Orman Bölge Müdür Yardımcısı Metin Topçu da konuşmasında maden sahalarının nasıl rehabilite edildiğini anlattı. Yılda 2,5 milyon fidan diken bir teşkilatz olduklarını belirten Topçu, "Burası bizim çalışmalarımız içinde bir nokta, ama güzel bir nokta. Ses getiren, sosyal yanı olan, çevreye duyarlı bir çalışma. Böyle güzel ağaçlandırmalar madenciliğin kamuoyundaki olumsuz imajını da silecektir" dedi.
Son konuşmayı ESOGÜ Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Maden İşletme Ana Bilim dalı Başkanı Prof.Dr. Adnan Konuk yaptı. Konuk, "Madenciliğin insan yaşamından ayrı tutulması mümkün değil. Elimizdeki her üründe madenciliğin katkısı var. Madenci ilk başta doğayı geçici olarak bozsa bile burada gördüğümüz gibi rehabilite edip geri bırakmalı. Emeği geçenleri kutluyorum"dedi.
Programın son bölümünde fidan dikiminin tarifi yapıldı ve katılımcılar sahaya dağılarak fidanları toprakla buluşturdu. İlk fidanı protokol, öğrencilerle birlikte dikerken, yabancı uyruklu öğrencilerin de gayretleri etkinliğe renk kattı.
--

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!