Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Bu Önlemleri Alın

Güncelleme Tarihi:

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Bu Önlemleri Alın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 14:23

ESKİŞEHİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. KADİR DEMİREL, KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLERİ VE UYARILARI AÇIKLADI.

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak önlemleri ve uyarıları açıkladı.
Türkiye’de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Dr. Kadir Demirel, her yıl onlarca kişinin zehirlendiğini aktardı. Karbonmonoksit zehirlenmesini hakkında bilgiler veren Dr. Demirel, "Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için ’sessiz katil’ olarak bilinmektedir. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür" ifadelerine yer verdi.
"YATARKEN SOBANIZI TAM SÖNDÜRÜN"
Karbonmonoksit zehirlemelerini önlemek için çalışamalar yaptıklarını açıklayan Dr. Demirel, "Müdürlüğümüz tarafından halkın toplu olarak yaşadığı yerlerde; cami, okul, pazar yerleri, hastaneler, otogar, gar ve aile sağlığı merkezlerinde halka yönelik eğitimler düzenlenmekte ve el broşürleri dağıtılmaktadır. Ayrıca Meteoroloji ile iş birliği içinde bulunularak lodoslu günlerde yerel televizyonlarda ve kurumlarda uyarı anonsları yapılarak halkımız bilgilendirilmektedir. Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kurallar; aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı ve gece yatarken soba mutlaka tam olarak söndürülmeli" açıklamasında bulundu.
"KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNDEN ŞÜPHELENİNCE 112’Yİ ARAYIN"
Bacaların standartlara uygun olarak ve yalıtımlı olmasının önemine değinen Dr. Demirel, düzenli olarak bacaların temizletilmesinin gerektiğini belirterek açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
"Şofben kullanımında dikkat edilecek hususlar; şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa hemen kapatılmalı, kibrit - çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır. Lodos süresince dikkat edilecek hususlar ise; lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenmesi durumunda, kapı ve pencere açılarak ortamın havalandırılması sağlanmalı ve 112’nolu Acil Yardım Servisi aranmalıdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!