Havacılık Parkı'nda çocuk ve gençlere havacılık eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Havacılık Parkında çocuk ve gençlere havacılık eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2017 13:28

Havacılık Parkı'nda çocuk ve gençlere havacılık eğitimi

Haberin Devamı


ESKİŞEHİR,(DHA)- ANADOLU Üniversitesi Havacılık parkı Müdürü Doç.Dr.Ender Gerede, yenilene parkta çocuklara ve gençlere yönelik havacılık etkinliklerinin yapılacağını belirtti.
Doç.Dr. Ender Gerede Havacılık Parkı'nın, Vali Ali Fuat Güven döneminde Eskişehir Valiliği'nin girişimiyle16 Aralık 1997 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1'inci Hava İkmal bakım Merkezi Komutanlığı, Anadolu Üniversitesi, Alp Havacılık, Eti gibi bazı sivil-kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle İl Çevre Koruma Vakfı tarafından 'Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi' olarak açıldığını söyledi. 28 Mayıs 1999 tarihinde burada kapalı sergi salonunun hizmete girdiğini anlatan Gerede şöyle devam etti:
"Vakfın 31 Aralık 2005 tarihinde kapatılması sonucu müzenin işletilmesi 1 Şubat 2006 tarihi itibariyle Hava Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiştir. 2007 yılında Hava Müze Komutanlığı kadrosu oluşturularak, personel ataması yapılmış ancak İstanbul ve Ankara'daki Hava Müzeleri gibi birinci sınıf bir müze statüsü kazanmamıştır. Park, kurulduğu yıldan Anadolu Üniversitesi'ne devrine kadar tabelasında müze ibaresi bulunmasına rağmen resmi müze statüsü kazanmamıştır. 29 Ocak 2008 tarihinde 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı ile Tepebaşı Belediye Başkanlığı arasında yapılan 10 yıllık protokol ile Havacılık Parkı alanının kullanım hakkı 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığına geçmiştir. Havacılık Parkı, 22 Eylül 2011 tarihinde 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı ile Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan bir protokolle Anadolu Üniversitesi'ne devredilmiştir. Üniversite, öncelikle çevre düzenlemesini, elektrik, su ve doğalgaz gibi alt yapı sistemlerini yenilemiş, koleksiyona yeni uçakların dahil edilmesini sağlamış ve Park'ı Eylül 2012'de tekrar ziyarete açmıştır. 39 bin metrekare arazi üzerinde kurulan Havacılık Parkı'nın 37 bin 500 metrekaresi Tepebaşı Belediyesi'ne aittir. Alınan bir meclis kararı ile Park arazisi 10 yıllığına Anadolu Üniversitesi'ne tahsis edilmiştir. Parktaki hava araçları ve binalar ise 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı ile yapılan bir protokolle Anadolu Üniversitesine devredilmiştir."
PARKIN YENİLENEN MİSYONU
Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı'nın yenilenen misyonu hakkında bilgi de veren Doç.Dr.Ender Gerede şunları söyledi:
"2015 yılı Ocak ayında Havacılık Parkının misyonu, misyon kapsamındaki odak noktası ve hedef kitlesi yeniden belirlenmiş, bu kapsamda hazırlanan yönerge Senato'da onaylanmış ve Yönetim ve Danışma Kurulları buna göre oluşturulmuştur. Ülkemizin yarınında rol alacak çocuk ve gençlerin, havacılığın etkinliğini artıracak her türlü faaliyeti; ulusal ekonomiye, toplumsal refaha ve bilimsel birikime önemli katkı sağlayacaktır. Son 100 yıldaki pek çok bilimsel gelişmenin, havacılık ve uzay faaliyetlerindeki etkinlik ve verimlilik arayışından kaynaklandığı bilinmektedir. Havacılık Parkı temel olarak; kent, bölge ve ülke insanlarına havacılık sevgisini aşılamak, havacılıkla ilgili alanlarda bilgi birikimlerini artırmak ve havacılığın gelişimine destek olmalarını sağlamak amacıyla havacılığa ilişkin konularda eğitsel programlar geliştirip bilim iletişimi gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bilim iletişimini kendine misyon edinmiş, odak noktasına geleceğimizin güvencesi çocukları koymuş olan Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı (AÜHP), basit ev aletleri ile havacılık temalı deney etkinlikleri düzenlemeyi, STE(A)M yaklaşımını benimseyen eğitsel atölye çalışmalarını hazırlayıp ilk ve ortaokul öğrencilerine sunmayı hedeflemektedir. Bu misyon kapsamında; hava araçlarının nasıl uçtuğunu, motor ve pervane gibi sistemlerin nasıl çalıştığını; çocukların yaparak, yaşayarak, deneyerek, şaşırarak, meraklanarak ve eğlenerek öğrenmeleri sağlanacaktır. Çocukların düşünme, problem çözme ve tasarım yapma becerilerinin geliştirilmesi, yaratıcılıklarının harekete geçirilmesi hedeflenmektedir. Havacılık Parkında etkili bir bilim iletişimi gerçekleştirebilmek amacıyla farklı araçlar kullanılmaktadır. Basit ev aletleri ile havacılığa ilişkin deney atölyeleri, ziyaretçilerin kendi başlarına etkileşecekleri deney düzenekleri, model ve uzaktan kumandalı uçak kursları ve dijital müzecilik kapsamındaki çoklu ortam uygulamaları bunlardan bazılarıdır. 
Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı'nın TÜBİTAK 4004 - Doğa Eğitimi Ve Bilim Okulları kapsamındaki 'Minik Havacılar Uçmayı Öğreniyor' adlı bilim iletişimi projesi Nisan 2017 döneminde kabul edilmiştir. Bu projenin kabul edilmesi, belirlenen misyonun ve bu misyon kapsamında tasarlanan atölye çalışmalarının doğruluğunu teyit eder niteliktedir. Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, 2017-2018 öğretim yılında kendi hazırladığı özgün atölye programlarını ilk ve ortaokullara sunmaya hazır durumdadır. Okulların, sınıfları için önceden randevu almaları durumunda, sözü edilen programlar Havacılık Parkında gerçekleştirilecektir. Hafta sonları ise model, maket ve uzaktan kumandalı uçak kurslarına yer verilecektir. Havacılık temalı bilim iletişiminin, eskiden gerçekten uçmuş hakiki uçakların olduğu bir ortamda yapılabilmesinin önemli bir ayrıcalık olduğu düşünülmektedir. Diğer yandan, Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkının misyonunu gerçekleştirilebilmesi için, Park koleksiyonu geliştirilmekte, çekiciliği artırılmakta ve Park'ta çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 21 Mayıs 2017 Pazar günü AutoShow26 Otomobil Sporları ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte düzenlenen 'Gökyüzünün Klasikleri Karadakilerle Buluşuyor' adlı etkinlik buna güzel bir örnektir. Etkinlik sırasında klasik ve modifiye edilmiş otomobiller uçaklar altında sergilenmiş, çocuklara hava araçlarının nasıl uçtuğunun öğretilmesine yönelik deneyler ve model uçaklar yaptırılmıştır."
--

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!