ESOGÜ'den AIDS Günü Açıklaması

Güncelleme Tarihi:

ESOGÜden AIDS Günü Açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 14:20

ESOGÜ'den AIDS Günü Açıklaması

Haberin Devamı


ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla bilgilendirici bir açıklama yaptı.
Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, AIDS'in, 'Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu' ifadesinin kısaltması olduğunu, HIV (İnsan Bağışıklık Yetersizliği Virüsü) virüsünün bağışıklık sistemine verdiği hasardan kaynaklanan bir durumu belirttiğini söyledi. Prof.Dr.kartal açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde 1988 yılından beri korunmayı ve farkındalığı artırmak amacıyla 1 Aralık günü 'Dünya AIDS Günü' olarak anılmaktadır. Dünya çapında 36.7 milyon kişi HIV/AIDS'le yaşamakta, her yıl 1 milyondan fazla kişi AIDS'e bağlı nedenlerle ölmekte ve 2.1 milyon kişiye HIV yeni bulaşmaktadır. Hastalığın tanımlandığı 1981 yılından beri 35 milyon kişinin hayatını bu hastalıktan kaybettiği bildirilmiştir. Ülkemizde hastalık konusundaki farkındalığın ve test imkanlarının artması yanında genç nüfusun fazlalığı, göç hareketleri ve turizm nedeniyle tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın Aralık 2016 verilerine göre 14 bin 695 HIV/AIDS hastası vardır. Ancak yine de Türkiye hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte, günümüzde mevcut tedavi seçenekleri ile yaşam kalitesi ve süresi çok iyileşmiş, ölümler azalmıştır. Bununla birlikte hastalıktan korunma hala en öncelikli konudur. Koruyucu bir aşısı bulunmamaktadır. Bulaşma yolu en sık korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olmaktadır. Ayrıca gebelik, doğum ve emzirme sırasında anneden bebeğe geçebilen bir virüstür. Bulaşma yollarına bakıldığında önlenebilir bir hastalık olduğu kolayca anlaşılabilir. Tek eşlilik, güvenli cinsel eş, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. Hastalıkla mücadelede toplumsal duyarlılığın artırılması, insanların hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, şüpheli teması olan kişilerin test yaptırma konusunda bilgilendirilmeleri, tanı alan hastaların tedavi olmaları ve başkalarına bulaştırmama konusunda bilinçlendirilmeleri önemlidir. Sağlıklı olmak herkesin hakkıdır. 2017 yılı Dünya AIDS Günü teması 'sağlık hakkı' olarak belirlenmiş olup, bu doğrultuda HIV ile yaşayan 36.7 milyon kişinin tamamının tanı, tedavi ve diğer sağlık hizmetlerine eksiksiz olarak ulaşımının sağlanması hedeflenmektedir. Dünyada Haziran 2016 itibariyle küresel çabalarla sadece 18.2 milyon olgunun tedavi alabildiği bir ortamda, ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır."
-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!